10 tips for et godt fargevalg

Å velge farger til huset er ikke enkelt. Fargene skal passe til utemiljøet, huset - og det skal være farger som du er fornøyd med i mange år. Vi gir deg 10 gode tips som kan hjelpe deg på rett vei.

  1. Beold nabofreden. Velg en farge som passer inn i nabolaget, se på hvilke farger som er valgt på husene rundt. Man kan tenke nytt selv om man tilpasser seg nabolaget. Se på andre fargenyanser eller komplementære farger til de som allerede finnes – ulike farger som likevel passer sammen.
  2. Tørke og råte. «Mal huset svart» har vi hørt tidligere – og tenker da på selve fargen på huset. En mørk farge gjør veggen varmere i sola, og den tørker raskere etter nedbør. Dermed kan man være bedre rustet mot råteangrep, noe som kan være lurt i et fuktig eller solfattig område. Er det mye sol, kan det imidlertid være en ulempe siden bordene kan sprekke av for mye tørke.
  3. Vurder arkitekturen og stilen på huset, og hvordan det påvirker fargen. Taket dominerer også huset, husk å ta hensyn til det. Har huset en historie, kan du undersøke hvilken farge det hadde opprinnelig.
  4. Se på terrenget, er huset frittliggende kan man vurdere en farge fra naturen som får huset til å tilpasse seg terrenget. Husk at naturen forandrer seg med årstidene.
  5. Har du hage rundt huset? Med en nøytral farge på huset står man friere til å plante fargerike blomster og prydbusker langs husveggen.
  6. Sjekk med kommunen om det er restriksjoner på fargevalg i ditt område.
  7. Få inspirasjon! Gå en søndagstur eller få inspirasjon fra en annen kant av landet. Blader og huskataloger viser variasjonene. Malingprodusentene har også fine brosjyrer med både farger og miljøbilder.
  8. Prøv deg fram foran pc’en. Flere malingleverandører har nettsider hvor man kan prøve ulike farger. Beckers lar deg laste ned et fargesettingsprogram, Flüggers «Lek med farger» fargesetter en datategning av et hus, og Jotun har en interaktiv fargevelger for utvendig maling. Nordsjø har et fargesettingsprogram hvor man kan fargesette et hus som ligner ens eget.
  9. Prøveboks. Kjøp en liten boks med maling og prøv den på en liten del av veggen, eller en plate som settes opp til veggen. Husk at sol, skygge, dag og kveld påvirker fargen på huset. Prøv fargen sammen med eventuell kontrastfarge på kanter og karmer, fargen forandrer karakter etter sammensetningen.
  10. Skal man velge flere farger? Bruk samme fargenyanse på vegger, kanter og karmer hvis det er ønskelig med et helhetlig inntrykk av huset. Da står man friere med hensyn til uteområdet, terrassen og hagen. Er uteområdet rolig og nøytralt, kan man tillate seg å velge større kontrast mellom vegg og kanter/ karmer. Husk at noen farger kan blekes av solen; se etter farger som kan tåle å bli bleket litt
Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer.
Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer.