Husmaling

Gode ​​tips for husmaling

Skal du begynne å male ute? Da er det bare noen få ting du må sette deg inn i før du setter i gang. Det krever for eksempel riktige materialer og verktøy før du starter å male huset.

Les mer

Skal du bruke spraymaling eller malekost?

Du kan for eksempel velge mellom om veggen skal sprayes eller males med strøk. Det er en rekke forskjellige fordeler og ulemper med begge ting. Spraymaling kan være en veldig god idé hvis du vil spare tid. Men det er også noen situasjoner hvor det er best å bruke den gode gammeldagse penselen i stedet. Her finner du den beste guiden til når du skal velge spraymaling og når du skal velge pensel.

Bruk miljømerket trebeskyttelse

Det finnes mye forskjellig husmaling. Skal du male så «grønt» og miljøvennlig som overhodet mulig, så må du sørge for å finne trebeskyttelse med det nordiske svanemerket eller EU Ecolabel. Merkene garanterer blant annet at produktene er blant de mest miljø- og helsevennlige på markedet.

Hvordan ta vare på treverket best mulig

Det er viktig å ta vare på treverket slik at det i det hele tatt kan stå i så mange år som mulig. Det er derfor en rekke forskjellige ting du må holde øye med for å sikre at du har et sunt og sterkt treverk.

Sørg blant annet for å se etter detaljene i trekonstruksjonen, og sørg for å få fjernet alger dersom de dukker opp. Det er også viktig at du gir treverket den beste overflatebehandlingen. På denne måten sikrer du at treverket ikke suger opp for mye fuktighet. En god overflatebehandling stopper også treødeleggende sopp og andre overflatevekster som mugg.

Forberedelser før du skal male

Skal huset, tregjerdet, boden eller carporten males? Da må du først og fremst forberede alt du trenger når du skal begynne å male. Det kan blant annet være en fordel å fjerne hengsler, postkasser eller husnummer, slik at malearbeidet blir enklere.

Du må også sørge for at du finner det riktige verktøyet. Valg av børste er blant annet avgjørende for det ferdige resultatet. Her finner du de beste tipsene og triksene til hvordan du finner det beste verktøyet og de beste materialene til utendørs maleprosjektet.

Derfor skal du ikke måke snø mot fasaden
snømåking

Derfor skal du ikke måke snø mot fasaden

Vinterstid velger mange å måke snø opp langs grunnmur og fasade i håp om å gjøre gulvene varmere inne. Det kan fungere, men er en litt farlig løsning, advarer IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør.

Slik velger du riktig farge til huset ditt
Staverngul er en flott gul husfarge

Slik velger du riktig farge til huset ditt

Bestemt deg for å skifte farge på huset i sommer, eller så snart første vårtegn kommer? Da er det mye forskjellig du skal tenke på. I denne artikkelen veileder vi deg til å gjøre fargevalget lettere.

Slik beskytter du trefasaden om vinteren
hus

Slik beskytter du trefasaden om vinteren

Det bygges hus året rundt i Norge. Også hus med trefasader. Men hvordan skal vi beskytte kledningen når det er for kaldt for å male? Her er ekspertenes tips:

Bruk høstferien til å male

Bruk høstferien til å male

Høstferien kan være siste mulighet for deg som har planer om å fullføre årets malerprosjekt. − Her er tipsene som får deg over målstreken.

Tenk husfarge i påsken
hus

Tenk husfarge i påsken

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved å ta en rusletur i nabolaget.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?
male tre og huset på våren

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt med. 

Mal mur med riktig maling
Mal mur med riktig maling

Mal mur med riktig maling

Når du skal male mur, et helt murhus eller grunnmuren på huset, er det viktig å bruke riktig maling. Bruk av feil malingstype kan få store konsekvenser.

Dette må du alltid gjøre når du skal male i varmen

Dette må du alltid gjøre når du skal male i varmen

Sommervarme og strålende sol flere steder i landet kan gi utfordrende forhold for deg som skal male huset. Her er hva du må passe på når du maler i sommervarmen.