Isolering av skuret er alfa omega
Temperaturen og fukt setter grenser for hva som kan vinter oppbevares i skuret. Et uisolert skur blir veldig fort varmt når solen står på, og tilsvarende faller temperaturen fort når kulda setter inn. Hvis du ønsker å få styr på temperaturen er du nødt til å isolere både vegger og tak.
Gulvet i skuret er viktig
Isolering av et skur starter og slutter med gulvet. Er det jord- eller flisgulv, vil rommet alltid være fuktig. Men avhengig av hvordan skuret er konstruert så vil det ofte være mulighet for å lage et hevet tregulv, det vil bety mye for om det kommer fukt til rommet eller ikke.
Oppbevaring av ting som ikke tåler frost
Når isoleringen demper for de store temperatursvingningene, får du et skur som i stor grad kan holde seg frostfritt. Da vil rommet være egnet til å oppbevare frukt, grønnsaker, maling, og alle de andre tingene som ikke tåler frost. Samtidig som du har muligheten til å oppvarme skuret i kortere perioder til 10-15 grader, slik at du kan bruke det til arbeidsoppgaver, maling osv.
Slik isolerer du skuret
Start med å spikre 20mm lister som avstandsholdere på veggene og 50 mm lekter under taket. Listene skal monteres loddrett på veggene slik at de i hulrommet kan transporterer luften oppover. På listene spikres vindpapp som et vindtett lag, (det er altså ikke snakk om dampsperre), og hulrommet skal ventileres ut i det fri. Etterfølgende monteres 100 mm isolering og til slutt enda et lag vindpapp. Avslutt med å montere innvendig bekledning, velg et materiale som ikke suger til seg fukt, for eksempel eternittplater eller kryssfiner.
Å lufte ut holder skuret fuktfritt
God utluftning i skuret holder fukten borte. Sjekk derfor utluftningen ikke er dekket med støv eller blokkert med kasser. Det kan være nødvendig å sette litt varme og ventilasjon i skuret: hvis du gjerne vil holde luftfuktigheten nede og være sikker på at du holder rommet frostfritt.
Et lite varmeanlegg kan være løsningen
En god løsning til isolering av skuret er å la solen drive et lite varme- og ventilasjonsanlegg. Når du først har kjøpt det, kjører det på solenergi og er gratis å bruke. Vinteren er ofte klar, kald og tørr, men bringer ofte også sol, og da vil anlegget sende den tørre luften inn i skuret.
En varmeblåser virker også
En annen, en mindre energivennlig mulighet, er å ha en varmeblåser eller for eksempel en 100 watt pære som avgir varme på de dagene som skuret ikke klarer å holde seg frostfritt.