Hva skal fugemassen brukes til?
På hyllene i butikken finnes det et hav av forskjellige patroner med fugemasse å velge mellom. Reelt dekker alle navn over noen få typer.
Det viktigste er at du velger fugemasse basert på hva den skal brukes til, og om den skal brukes inne eller ute. Det er ikke en 100 prosent klar forskjell, mellom fugemassenes egenskap og bruk, men ofte har de hver sin egenskap. Derfor er det smart å spørre i butikken, hvis du er usikker. De fleste fugemassene fås i forskjellige farger; normalt hvit, grå, brun og gjennomsiktig.
Akrylfugemasse
Til tetting innendørs – mellom loft, vegger og gulv(før maling) er akrylfugemasse den mest brukte. Den er lett å bruke, kan males og kan også brukes rundt dører innenfor. Akrylfugemasse er plastisk, dvs. at den kan oppta litt bevegelse, sammenlignet med for eksempel gips filler eller andre typer av sparkelmasse, som er helt stive og lett krakelerer. Enkelte typer kan også brukes utenfor.
Byggfugemasse
Byggfugemasse er en fellesbetegnelse for flere typer kunstig gummibasert fugemasse. Noen typer er til innendørs bruk og andre kan brukes utenfor. Byggfugemasse er både sterkt og elastisk, og den tåler derfor store bevegeligheter, hvor den kan returnere til opprinnelig form. Den kan også males slik som akrylfugemassen.
Byggfugemasse hefter på de fleste materialer, og kan brukes rundt for eksempel dører og vinduer innvendig og utvendig til fasadefuger, samlinger og inndekninger. Noen typer er spesiallaget til samlinger og avslutninger på gulv av tre, naturstein og betong, og rundt rørgjennomføringer. Andre er spesielt egnet til tetting- og reparasjon på hustak.
Silikonfugemasse
Fugemasse i silikon til våtrom.
Silikonfugemassene, som IKKE kan males, brukes ofte på badet, der de gjør en absolutt vanntett og fleksibel skjøt mellom forskjellige materialer – tett rundt toaletter, servant og bad, samlinger mellom vegg og gulv, og annet. Denne typen kalles ofte våtromssilikon eller sanitær silikon, og den inneholder midler som beskytter mot mugg og sopp.
Byggsilikon kan ofte også brukes som våtromssilikon, men er begrenset til bruk spesielt rundt dører og vinduer innenfor, og til å tette utenfor sånn som noen byggfugemasser.
Glassilikon
Glassilikon inneholder eddik, noe som gjør at den er egnet til å bruke for eksempel i akvarier.
Slik oppbygger du en holdbar fuge
Hvis du gjerne vil få en tett og holdbar fuge, så er det ikke nok å bare velge riktig fugemasse. Flatene skal være helt rene for gammel fugemasse, skitt, støv og fett før massen kan hefte. I noen tilfeller kan det være nødvendig å grunne porøse overflater først.
Fugen skal også ha riktig form, det vil si at den skal være cirka dobbelt så bred som den er dyp. Dette sikrer du ved hjelp av fuge-topp eller fuge-bunn – et rundt profil av mykt skum, som du presser inn i samlingen først.
Fuge-bunnen sikrer også at fugen får riktig form. Det er tynnest på midten og klistrer kun på sidene. Hvis det ikke er plass til skumprofilet, kan du bruke såkalte sliptape i bunnen av fugen. Fug et stykke av gangen, og glatt etter med en finger eller fugepinnen dyppet i vann (evt. Med litt sølvpapir i). Hvis du bruker malertape til å dekke kantene, så skal den fjernes med en gang etter fugingen.
Når du fuger ute
Hvis du skal bruke fugemasse utenfor så er det viktig at du velger riktig fugemasse, og at du bruker den riktig. Som regel bør du bruke mørtel eller fugebånd til utvendig fuging mellom dører, vinduer og mur. Mørtel og fugebånd gjør det mulig for fukt å trenger seg ut, innefra. Bruker du en tett silikonfuge, så risikerer du at treet råtner.