Nytt liv i garasjen

Det ble nytt liv i garasjen da familien pusset den opp og gjorde garasjen om til et lekerom for barna.

 

Endelig plass for lek.
Endelig plass for lek. Rom for tøffe innbandykamper, men også for stille studer med spill og lesing.

   En garasje skal være en garasje sier de fremste forståsegpåerne. Men hva gjør man når familien vokser, og huset egentlig er for lite, og man absolutt ikke vil flytte? Jo, man utnytter hver eneste kvadratmeter på best mulig måte.

I dette tilfellet skulle den gamle garasjen forvandles til et gøyalt lekerom for barna.

– Jeg ser det som en investering for framtiden, sier Lisa som med mann og tre smågutter bor i huset. Først skal vi ha et ballrom med basketkurver, innebandymål, fotballer og enda flere baller.

 

 

Men senere, om noen år, gjør vi det kanskje om til et tenåringsrede med egen inngang der kompisene kan stikke innom på ettermiddagen. Spille spill og snakke.

Men hvordan lykkes man med å få en garasje fra 40-tallet til å bli et koselig og funksjonelt rom som alle liker seg i? Og det viktigste av alt: at byggingen ikke fører til problemer med fukt og lignende i huset.

 

 

Ville barn har ville leker. Basketkurven ble en skikkelig hit. Nå starter Victor og Klas hver morgen med basketballkamp.
Ville barn har ville leker. Basketkurven ble en skikkelig hit. Nå starter Victor og Klas hver morgen med basketballkamp.

 

Nye gulv og vegger
Utgangspunktet var en tørr og god garasjekjeller uten det minste fuktproblem. Men enkelte ting måtte det gjøres noe med. Gulvbelegget som ikke ble brukt lenger, måtte flyttes til den avgrensede nye kjelleren. Vannledningene som gikk på kryss og tvers i taket, ble trukket om så de gikk langs veggene i stedet. Alt for å forhindre at tre smågutter ikke får den ideen at de skal leke Tarzan i noe som ikke er ordentlige lianer.

 

 

Ønsket om gulvvarme falt bort da det viste seg at man bør isolere med minst 250 millimeter under varmekablene. Takhøyden i den gamle garasjen strakk ikke til. Man valgte å legge et keramisk gulv. Det holder seg vakker og er enkelt å rengjøre. Men et keramisk gulv i en kjeller blir kaldt også på sommeren, så det er behov for koselige tepper og ryer så rommet kjennes varmt og trivelig.

Veggene som var pusset var sprukne og skitne. Ikke egnet for ville innebandykamper med fare for skrubbsår. I stedet kledde man veggene med trepanel fra gulv til tak. Bak denne skjuler det seg isolering mot yttervegg. Dette bidro også til at lydvolumet sank, og rommet ble stillere å være i.

– Det virket som vi hadde valgt riktig veggmateriale da det første innebandyskuddet drønnet i veggen, sier Lisa. Det ble ikke et merke. Tenk om vi hadde valgt gipsvegger i stedet?

Panelet ble senere malt med vanlig stockholmshvitt etter to omganger med kvistlakk.

 

Plass for lek
Når renoveringen var på plass, var tiden inne til å gjøre det koselig. Det er møbler og detaljer som avgjør hvor innbydende rommet blir. Å skape en «vil være her»-følelse i rommet krevde litt samarbeid med familiemedlemmene.


Barna koser seg i sitt nye favorittrom
Barna koser seg i sitt nye favorittrom.

På ønskelisten
sto: Sofa for hyggestunder og til å krype opp i for å kose seg med en god bok. Et lite skrive- og tegnehjørne, for nesten alle liker å klistre og å være kreative – særskilt når man er sammen. TV og DVD. En kald og ufyselig vinterkveld med mange kompiser på besøk, skal de kunne se en film uten at de voksne hysjer.

 

Overbygningen, der alle tidligere sloss om plassen, hadde en åpen planløsning og alle lyder blandet seg. Det nye rommet er barnas verden.

Ettersom familien består av sportsgale gutter, er det køller og baller som gjelder. Da er det om å gjøre å lage funksjonelle oppbevaringsrom for disse og for målvaktsutrustningene.

Ellers har familien valgt å ha noen koselige matter som innbyr til runder med Mastermind. Men som enkelt lar seg fjerne når innebandyturneringen starter. En haug med puter må også til de gangene det er mange kompiser på filmvisning. Endelig kom garasjen til sin fulle rett! 

Smarte råd:
  • Sjekk grunnforholdene og se om det er skikkelig drenert og isolert mot vann fra utsiden.
  • Når kjellerytterveggens innside bygges opp, sørg for å fylle opp med isolering så det ikke oppstår luftspalter der det kan oppstå kondens.
  • Legg aldri noen dampsperre i en kjeller, da det finnes risiko for at fuktighet kan komme fra to kanter.
  • Isoler trebjelker fra betong med tjærepapp eller bruk stålbjelker. Før bjelkene skrus fast i gulv eller tak – se til at det ikke går noen rør i veggen.
  • Etter at bjelkestammen er satt opp er det på tide med elektriker så alle ledninger blir skjult. Vær nøye så bjelkene sitter vertikalt.
  • Vannledninger med kuplinger skal man unngå å bygge inn i veggen. Om man allikevel velger å gjøre det, se til at det finnes en inspeksjonsluke, og sørg for at vann som eventuelt måtte piple ut, renner på gulvet.
  • Tenk på at det er stor forskjell på luftfuktigheten i en kjeller og at tre trenger plass for å kunne ”bevege seg”.

 

 

Forbrukerinfo:
Ikeas PS-sofa ble fornyet med det vakre stoffet Fjærild vingad fra Åhléns. Matte fra Ikea. Gulv fra Kakelbolaget.