Dette er mulighetene når du skal bygge garasje eller carport

Dersom du går med planer om å bygge garasje eller carport, bør du lese videre for å få noen utvalgte tips til hvordan spare tid og penger, og aller viktigst, oppnå et godt sluttresultat.

Går du å drømmer om en garasje? I denne artikkelen har vi samlet det du bør vite før du går i gang med garasje-prosjektet. 

Garasje

Ferdiggarasje eller spesialtilpasset – hva passer deg?

Dersom du skal bygge garasje er noe av det første du må ta stilling til om du skal kjøpe en ferdig eller en spesialtilpasset. Er det nødvendig å tegne og bygge en garasje skreddersydd til tomten og dine behov.

En ferdiggarasje kommer som et byggesett der du mottar tegninger og materialer. Produsenten tilbyr som regel montering, men mange velger også å stå for monteringen selv. Det følger ofte med en godt beskrevet monteringsveiledning som også inkluderer bilder og illustrasjoner. Og selve arbeidet er å regne som relativt enkelt for de som er vant med egeninnsats.

Men det tar tid å montere selv, så sørg for at du har satt av god tid. Slik at du ikke risikerer en halvmeter snø på byggeplassen, som gjør at du må ende med å utsette prosjektet til våren. 


Det er lurt å gå i gang allerede nå dersom du ønsker å ha tak over bilen før første snøfall.

Ta prisen i betraktning 

Den største fordelen med å velge en ferdiggarasje er prisen. Med en ferdiggarasje har du imidlertid begrenset med muligheter til tilpasninger, og du har heller ikke full frihet når det kommer til valg av materialer. Det er blant annet ikke mulig å velge ferdiggarasje i betong.

Har du spesifikke ønsker om materialer og løsninger, må du derfor velge en spesialtilpasset garasje.

Her kan du være fornuftig å ta en avklaring i forhold til budsjett. Å bygge en tradisjonell garasje i tre vil i de fleste tilfeller være betydelig rimeligere enn å bygge i betong, som i følge boligsmart.no i snitt koster ca. 500.000,- dersom man skal sette bort fra arbeidet. 

Frittstående eller koblet til boligen?

Skal garasjen være tilknyttet boligen eller frittstående?

Dette er enda et spørsmål mange stiller seg selv når de skal bygge garasje. Skal garasjen kobles til boligen utløser dette en rekke byggtekniske og søknadsekniske krav. En garasje som er koblet til boligen regnes som et tilbygg. Er garasjen større enn 15 kvm vil den være søknadspliktig.

Dersom du bygger en frittstående garasje, er det andre søknadsregler som gjelder. I mange tilfeller kan en frittstående garasje bygges uten å måtte søke kommunen. Les hvor stor garasje du kan bygge uten å søke her.  Direktoratet for byggkvalitet sin veiviser gir deg svar på hvorvidt garasjen du vurderer å bygge er søknadspliktig eller ikke, og hvis ja, om du selv kan stå for søknaden, eller om prosjektet krever en ansvarlig søker med ansvarsrett. 


En Garasje er både praktisk og nyttig for deg som hus- og bileier. 

Flere etasjer?

Vurder om du ønsker en garasje med flere etasjer, som en kjeller eller en 2. etasje. Det er naturlig nok fordyrende å bygge en kjeller under garasjen, men også her er det fullt mulig med mye egeninnsats. Graving, bortkjøring av masser og stabling av mur er det fullt mulig å gjøre selv eller på dugnad med vennegjengen.

Kilde: Byggstart.no