6 ting du ikke burde oppbevare i garasjen

Oppbevarer du maling eller tremøbler i garasjen? De burde du slutte med en gang – hvis du ikke ønsker at tingene skal bli ødelagt.

Bruker også du garasjen som lagringsplass til mer enn bilen og hageutstyr?

Om garasjen din ikke er isolert eller fuktfri burde du ta en titt på disse 6 punktene – hvis ikke risikerer du at tingene dine blir ødelagt.

1. Maling

Oppbevarer du maling i garasjen? Da bør du ta den inn med en gang. I garasjen er det nemlig vanskelig å regulere temperaturen. 

Ettersom maling skal oppbevares i konstant temperatur i et frostfritt miljø, kan temperatursvingningene dermed ødelegge malingen – også uåpnede malingspann som er forseglet ordentlig.

Oppbevar derfor heller malingen på et sted som holder en stabil kaldere temperatur, men ikke under frysepunktet. 

Åpnede malingsbokser bør også oppbevares opp ned for å beskytte mot at det kommer luft inn gjennom lokket. Er malingsboksen mindre enn halvfull, bør malingen fylles over i en mindre beholder med et tett lokk, som et syltetøyglass.

Husk å merke med produktnavn og produsent, fargenavn eller kode, og dato den sist ble brukt.

Tips: Oppbevarer du kjemikalier i garasjen? Her bør du sjekke beholderne om de tåler frost, lavere temperaturer og temperatursvigninger.

Foto: Getty Images

2. Klær

Med varme sommere og kalde vintre har vi nordmenn behov for en større garderobe enn de fleste.

Når været skifter, oppbevarer mange vinter- eller sommerklær i garasjen. Men pass på, temperatursvigningene kan føre til jordslag i klærne og det er fritt fram for små kryp.

Oppbevar derfor klærne i lufttette plastbokser innendørs.

3. Bøker

Akkurat som klærne bør heller ikke bøker eller andre papirer oppbevares i garasjen. Temperatursvingningene vil nemlig gjøre at papiret sveller og dermed bølger seg. Dessuten risikerer du også at det kommer mugg på bøkene.

Bøker i esker i garasjen er også utsatt for insekter og skadedyr som sølvkre, edderkopper og gnagere. Du burde derfor helt oppbevare bøker og papirer innendørs.

Om du likevel må ha bøkene i garasjen, bør du oppbevare dem i plastikkbokser med tett lokk som tåler vann.

4. Tremøbler

Oppbevarer du treverk i en garasje som ikke er isolert, risikerer du at det slår seg. Tremøbler er nemlig mer sårbare enn de ser ut, og svært utsatt for endringer i luftfuktigheten.

Akkurat som bøker, kan trefibrene svelle på grunn av fuktig luft. Over tid vil dette føre til at treverket slår seg.

Dessuten er tremøbler som står ute, et enkelt bytte insekter og skadedyr, som borebillen.

5. Verktøy

På grunn av fukt og kaldere temperaturer om vinteren, risikerer du at de det finere verktøyet du eier ruster. Oppbevar derfor dyrere verktøy innendørs, mens grovere verktøy og hageutstyr kan ligge i garasjen. 

Oppbevarer du høytrykkspyleren i garasjen på vinterstid, bør du ta den inn med en gang – med mindre garasjen ikke er isolert og oppvarmet.

Enkelte komponenter i maskinen kan nemlig bli ødelagt ved bare tre minusgrader. Uansett om høyttrykkspyleren skal stå inne eller ute om vinteren, bør du også kjøre frostvæske i maskinen for å unngå korrosjon.

Foto: Getty Images

6. Madrasser

Selv om du har pakket inn madrassen i plast, bør du være forsiktig med å oppbevare den i garasjen.

Eksospartikler og fint støv kan nemlig trekke inn i madrassen, noe som ikke er bra for hverken helsa eller inneklimaet når du skal bruke den igjen. 

Dessuten risikerer du at insekter og andre skadedyr trekker inn i madrassen. 

Kilder: Real Simple, Norsjö, Aftenposten, Dinside

Få flere smarte tips og triks – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!