Garasje

Hva er forskjellen mellom en carport og en garasje?

En carport er i utgangspunktet biligere å bygge enn en garasje. En garasje er et lukket bygg hvor bilen kan parkeres og være helt fri for både regn, snø og frost. En garasje bygges også ofte som murverk med tre omsluttende vegger.

Les mer

En carport består vanligvis av en stabil konstruksjon med fire stolper. Noen carporter har en vegg på den ene siden som skjermer mot naboen. Det er oftest nødvendig å grave ned de fire stolpene som utgjør de bærende elementene i carportens takkonstruksjon.

Om du skal velge garasje eller carport, må du bedømme ut fra eiendommens planløsning. Du bør også tenke på om det skal være plass til familiens sykler, bil, hagemøbler og ulike typer verktøy.

Regler for bygging av garasje eller carport

Det er mange ting å huske på når man skal bygge en carport. Du må vurdere både plassering av carport, at vannet ledes bort fra carportens tak, og at det monteres både stikkontakter og lys i carporten, slik at det er mulig å støvsuge bilen for eksempel.

Det er også viktig at du setter deg inn i gjeldende byggeforskrifter for bygging av carporter. Og det kan også være nødvendig å vite noe om hvilke regler som er laget i forhold til lokale byggeplaner i ditt boligområde.

En av reglene er for eksempel at dersom du bygger en carport som er mindre enn 35 m2, så slipper du å melde byggingen til kommunen. Dersom carportens konstruksjon derimot overstiger 50 m2, vil det kreves at du har byggetillatelse før du starter byggeprosjektet.

Automatisk innkjøring

Det er mange ulike alternativer i forhold til automatisk port i garasjeporten. Du kan for eksempel få leddheisport, skyveport, slagport eller vippeport. Det er også mulig å installere ekstra elektronisk styring for hele garasjen og oppkjørselen.

Til den smarte elektronikken og dørautomatikken kan du også få fjernkontroller som med personlig kode eller fingeravtrykkgjenkjenning kan gjøre sikkerheten og funksjonaliteten til garasjen eller carporten mye bedre.

Gode ​​råd for å holde orden i garasjen

Garasjen kan fort bli et sted hvor du ikke får ryddet opp, og hvor du bare gjemmer bort de tingene du ikke trenger å bruke. Her kan du derfor lese gode råd til hvordan du holder styr på garasjen slik at den ikke blir for rotete. Du kan for eksempel rydde opp i gammel elektronikk, malespann, ubrukte møbler og gamle gjør-det-selv-prosjekter som fort kan ta plass i garasjen.

Dette er mulighetene når du skal bygge garasje eller carport

Dette er mulighetene når du skal bygge garasje eller carport

Dersom du går med planer om å bygge garasje eller carport, bør du lese videre for å få noen utvalgte tips til hvordan spare tid og penger, og aller viktigst, oppnå et godt sluttresultat.

Så stor garasje kan du bygge uten å søke

Så stor garasje kan du bygge uten å søke

Du kan bygge garasje på inntil 50 kvadratmeter uten å søke. Men du har ansvaret for at den ikke kommer i konflikt med lover eller annet regelverk. 

Bli kvitt rotet i garasjen

Bli kvitt rotet i garasjen

Er du en av de som har full kontroll på hver hammer og drill i garasjen? Eller er du en av mange som rydder aller sist nettopp der? Med riktig innredning trenger du aldri mer å rydde.

6 ting du ikke burde oppbevare i garasjen

6 ting du ikke burde oppbevare i garasjen

Oppbevarer du maling eller tremøbler i garasjen? De burde du slutte med en gang – hvis du ikke ønsker at tingene skal bli ødelagt.

Velg rett garasjeport

Velg rett garasjeport

To parallelle trender preger den nye generasjonen garasjeporter. Sikkerhet og nyskapende design. Her er noen av portene som er aktuelle i vår.

Ryddig garasje med enkle grep

Ryddig garasje med enkle grep

Smarte oppbevaringsløsninger er alfa og omega i garasjen, og det skal ikke så mye jobb til for å få orden i kaoset. Vi viser deg hvordan!

Ny garasjeport

Ny garasjeport

En garasjeport skal tåle daglig bruk, være solid og funksjonell og passe til omgivelsene i form og farge. Bilen i garasjen byttes ut av og til, men garasjeporten skal vare i flere tiår.

9 gode råd for riktig garasjevalg

9 gode råd for riktig garasjevalg

Det er ikke bare du som trenger et hus, bilen din trenger også tak over hodet, kanskje et helt eget hus. Dessuten er garasjen også et sted for oppbevaring – og det kan man aldri få nok av.