Stopp fukten på utsiden

Er det skade på takrenne, nedløp eller vinudsbeslag kan det skyldes fukt og deretter frostsprengninger.

<!– –>
Erfaren murer: Murmester Odd Rui har lang erfaring med rehabilitering av grunnmurer. Foto: Cedric Archer

Før du starter reparasjon av grunnmuren, bør du finne årsaken til skadene. Er det skade ved takrenne, nedløp eller vindusbeslag kan det skyldes fukt og deretter frostsprengninger. Andre årsaker til skader kan være feil mørtelsammensetning eller sterk uttørring av pussen. Sår og hull kan skyldes slag eller andre mekaniske påkjenninger, eller at armeringsstål kan ha rustet og ført til rustsprengninger.

Sprekker i muren betyr som regel setningsskader.
– Sprekkene kan hugges opp og repareres, men det lønner seg ofte å rådføre seg med en murer før du setter i gang med utbedring av slike skader, understreker murmester Odd Rui, faglig leder i murmesterfirmaet Dag Arne Nilsen i Tønsberg.

Sjekk takvannet
Oppdager du fuktroser i kjelleren, bør du undersøke om takvannet går ned omtrent der hvor fuktrosene befinner seg. Ofte betyr dette at avløpet er tett, noe som eventuelt kan sjekkes med et spesialkamera.
– I mange tilfeller vil det hjelpe å spyle avløpet rent, sier Rui.
Konstant fuktighet i kjelleren kan føre til soppdannelse, noe som sees som hvitt støv på muren. Utlufting er derfor viktig. Økt ventilering av kjelleren kan dessuten bidra til å tørke ut fukt tilført fra grunnen.

Drenere på nytt
Mange fuktproblemer i kjelleryttervegger kan utbedres ved utvendig etterisolering og fuktsikring. For å hindre at vann blir stående i bakken og etter hvert trenge inn i grunnmuren, må det graves opp rundt huset og dreneres på nytt. Utvendig isolering eliminerer kondensproblemer samtidig som problemer knyttet til drening og lekkasjer kan løses.
Samme fuktproblemer oppstår sjelden i forbindelse med kjellerløse hus. Men isolering av sokkel over terreng kan likevel være gunstig blant annet for å redusere risiko for kondens på innsiden.

Fjern fukten
Må du drenere på nytt, er det viktig å grave ut tilstrekkelig. Til under kjellerens gulvhøyde og så nær ytterveggen som mulig.
– Sår og utettheter i veggen må deretter utbedres, påpeker Rui.
Hugg bort løs puss med en hammer og meisel og rengjør underlaget. Har armeringsstålet ført til rustsprengninger, må rusten fjernes. Meisle bort noe av betongen som ligger inntil armeringen. Benytt rustbeskyttende maling på rengjort armering før du begynner på reparasjonene. Deretter påføres nye drensplater, som også fåes med isolasjon.
Drensrørene legges i et godt lag med pukk eller løs Leca, dessuten fiberduk som et separasjonslag over pukken slik at ikke jord fra øvrige fyllmasser trenger inn i rørene.

Aldri kjemisk maling
Skader på grunnmur skjer også ofte i sokkeletasjer hvor murfasaden utvendig er malt med kjemisk fremstilt maling.
– Kjemisk maling puster ikke. Derfor oppstår kondens fra den varme kjelleren til den kalde fronten. I nullpunktet omdannes kondensen til vann, stoppes av den kjemiske malingen og frostskadene er et faktum. Derfor skal kun mineralsk maling brukes til overflatebehandling av mur, slår murmester Odd Rui fast.