Steng vannet før frosten kommer

Vinteren er like om hjørnet, og for noen har den allerede kommet med frost og snøvær. Med noen enkle grep kan du unngå kostbare frost- og vannskader på rør og interiør.

vann i stue

Med vintersesongen øker også antallet av vannskader i norske boliger, og mange av skadene oppstår med den første frosten. Årlig utbetaler forsikringsselskapene nå rundt 300 millioner kroner i erstatninger bare på grunn av frostskader!

Derfor oppstår frostskader

Når vann fryser til is, øker volumet med ca. 10 prosent. Dette gjør at trykket i ledningen eller armaturet stiger helt til den svakeste delen brister. Når isen så tiner igjen, strømmer vannet ut og gir vannskader.

Eldre, dårlig isolerte bygg med vannrør av kobber er mer utsatt enn nye bygg hvor vannrørene er av plast. Plastrør er også utsatt for frostsprengning, men siden de er mer elastiske enn kobber, kan rørveggen gi etter for volumøkningen uten å sprekke.

Hytter er særlig utsatt

Eier du en hytte eller et ubebodd hus skal du være oppmerksom, da de er særlig utsatt for vannskader, samtidig koster en vannskade på hytta koster normalt mer enn en vannskade i en bolig. Siden disse boligene står uten tilsyn store deler av året, får vannet stå og renne lenger, og slik utgjøre større skade.

Slik sikrer du hytter uten tilsyn

For å unngå frostsprengte rør i hytter som ikke får jevnlig tilsyn, er det viktig å huske på følgende:

  • For å være helt sikker, steng hovedvanntilførselen og sett deretter alle tappearmaturer i åpen posisjon. Hvis mulig, tøm rørene helt for vann.
  • Ikke senk temperaturen i hytta lavere enn til ca. 10 °C. Skjulte vannrør går ofte i gulv og vegger med lavere temperatur.
  • Steng lufteventiler og vindu i nærheten av vannrør.

Slik sikrer du boligen

For å unngå frostsprengte rør i hus og leiligheter, er det viktig å huske på følgende:

  • Steng lufteventiler og vindu i nærheten av vannrør. Kald trekk kan medføre frost lokalt, selv om resten av rommet har varmegrader.
  • Eldre utekraner som ikke er frostsikre og selvdrenerende må stenges og tømmes.
  • Ikke senk temperaturen lavere enn til ca. 10 °C. Skjulte vannrør går ofte i gulv, vegger og kryperom med lavere temperatur.

Kilde: SINTEF