En kjeller kan være et riktig problemområde i huset og det gjelder å vite hva man skal gjøre når det er på tide å tak i dette.
Feil fremgangsmåte kan bli kostbart og i verste fall skade hele husets system.
Kjelleren var tidligere sett på som husets åndedrettssystem. Å isolere og lappe den til på feil måte kan koste deg mange penger.
1. Fuktig og allerede innredet kjeller.
Du har en bolig i kjelleren, men den kjennes fuktig og du har synlige eller usynlige fuktskader.
Forarbeid: Saner bort det organiske materialet. Problemet kan være at betongen er luktsmittet og at den ikke lenger er vaskbar. Da trenger du luktsanering av en fagmann. Risikoen om dette ikke gjøres er at du må bygge inn lukten eller ta ut lukten av betongen med ny fratrekksventilasjon. En slik ventilasjon med lyddemping kan kjøpes for et par tusenlapper og oppover.
Vegger: Isoler helst utenifra i forbindelse med drenering for å få en varmere vegg.
2. Fuktig uinnredet kjeller.
Din kjeller er fuktskadet og det lukter mugg. Finn ut hvor fukten kommer fra og handle ut i fra det. Drener og led bort dagvannet, og sørg for at grunnen ikke ligger tett inntil huset, isoler mot fukt og eventuelt varme-isoler grunnen utenfra.
Forarbeide: Vask nøye, og riv alt organisk materiale som gipsplater og treverk.
Vegger: Brukt materialer som tåler fukt.
Tak: Også her bør du bruke materialer som tåler fukt. Ikke bruk gipsplater direkte på veggen uten å gi plass til en luftspalte mellom yttervegg og gipsplaten. Benytt også metallrekkverk.
Gulv: I kjellere fra 1980-tallet og fremover er gulvbelegg ofte limt på med vannbasert lim. Ett problem med dette er at dersom det blir for høy fuktighet (for eksempel over 85 prosent fuktighet i betongen) brytes limet ned og løses opp med det resultatet at gulvbelegget vil løsne. Limet kan avgi en skarp lukt. Dette kan føre til svie i øynene, og hodepine. Dersom du skal lime på et nytt gulvbelegg lim aldri dette direkete på underlaget.
Gulvvarme: Legg aldri gulvvarme direkte på den fuktige grunnen. Isoler gulvet innenfra. Det finnes ulike materialer, for eksempel eps-sement som egner seg for gulvvarme i kjeller. Diskuter også med en fagmann hvilke løsninger som passer best for din kjeller i forhold til energiforbruk og fuktaspekt.
3. Tørr og uinnredet kjeller
Din kjeller er tørr, dreneringen er korrekt og du vil innrede den helt eller delvis.
Forarbeide: Bruk aldri fuktsensitive materialer på yttervegger og gulv. Vask av alle flater med klorin eller annet ph-reduserende vaskemiddel.
Vegger: Bruk materialer som tåler fukt og silikatmaling som puster.
Tak: Bruk materialer som tåler fukt. Sett aldri gipsplaten direkte inntil veggen, sørg for en luftventil mellom yttervegg og gipsplate. Benytt metallrekkverk.
Gulv: Har du eldre gulvsluk enn fra 1990 kan du bytte til nye som klarer bakketrykket bedre eller lukke igjen gulvsluket.
Gulvvarme: Ta en fukt-test av grunnen.
Frem til 1970-tallet la man betong ofte rett på grus. En bedre måte å gjøre det på er å isolere grunnen grundig først og deretter påføre betong.
Dersom gulvkonstruksjonen er tørr, fin og isolert er det ok med gulvvarme. Sjekk om huset står på fjellgrunn eller på en gammel sjøbunn.
Ta gjerne kontakt med en fagmann slik at du får den beste løsningen, både for lommeboken og for husets helse.