I fjor utbetalte forsikringsselskapene hele to milliarder kroner i erstatninger etter vannskader i hus, leiligheter og hytter, viser tall fra Finans Norge. Den vanligste årsaken var slitasje og elde, fulgt av ytre påvirkning, stopp i avløp/tilbakeslag, og korrosjon. Frost var den femte viktigste årsaken til vannskade.
– Ytre påvirkning betyr i mange tilfeller skader ved oppussing. Gamle vannrør tåler svært lite og kan nærmest sprekke av seg selv, sier rørleggermester Håvard Hildrum i Varme & Bad.
Som med alt annet har vannrør en levetid, og når rør og koblinger ryker, skjer skaden raskt, og den blir ofte stor og kostbar.
Velger bort fagfolk
– Mange pusser dessverre opp badet uten å bruke fagfolk. Da får man ikke dokumentasjon på at jobben er gjort forskriftsmessig, og at våtromsnormen er fulgt, sier teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If Skadeforsikring.
Våtromsnormen er en garanti på at arbeidet er utført forskriftsmessig. Oddvar Stensrød er soussjef for skadeforebygging i forsikringsselskapet Gjensidige, og han var i sin tid med å skrive den første utgaven av Våtromsnormen. Han kjenner godt til problemene med å få baderom vanntette.
– Erfaringen viser at mange nye våtrom har svakheter som fører til lekkasjer etter få år, noe som gir en kortere levetid enn det man kan forvente. Et profesjonelt bygget baderom bør fungere uten lekkasjer i minst 25 år, sier Stensrød.
Må ordne på nye bad
Mange baderomsleverandører opplever at de ofte må bygge opp igjen bad som nylig er blitt renovert. Da dreier det seg som regel om fuktskader som ikke dekkes av forsikringen. Oddvar Stensrød i Gjensidige har samme erfaring.
– I alt for mange tilfeller fører manglende kunnskap, dårlig samhørighet mellom materialer, i kombinasjon med slurv, til at selv kostbare våtrom ikke blir tilstrekkelige vanntette, sier han.
Det er ingen selvfølge at du får et problemfritt baderom selv om entreprenøren reklamerer med at han er godkjent våtromsentreprenør og at badet ditt skal bygges etter våtromsnormen, men da har du i minste ditt på det tørre i forhold til forsikringsselskapet.
Ta noen forholdsregler
Uansett hvem som har bygget badet ditt og hvordan det har blitt gjort, har Håvard Hildrum i Varme & Bad et par enkle tips som gjelder for alle.
– Det beste er å installere en vannstoppventil med sensorer som registrerer eventuelle vannlekkasjer og automatisk stenger stoppekrana. Og husk å stenge vanntilførselen til boligen når du er bortreist mer enn et par dager, sier Hildrum.
Kilder: Newswire, Gjensidige/Murmesteren