Gjør kjellerstua deg syk?

Kjellerrom som er innredet uten tanke på råtefare kan føre til inneklimasykdommer.


foto: kjeller.no

Ukritisk innredning av kjellerommene kan gjøre deg syk. Det er god grunn til å sjekke inneklimaet i kjellerstua. Hvis vegger og gulv ikke er tilstrekkelig beskyttet mot fukt fra grunnen, kan sopp og råte utvikle seg inni konstruksjonen uten at man oppdager det. I tillegg til å skade huset, kan muggsoppsporer inneholde allergener som forårsaker helseplager i form av hodepine, trøtthet og allergi. Fukt kan også bidra til økt avgassing fra for eksempel gulvlim.

Vanlig løsning gir risiko
Den enkleste og rimeligste måten å innrede kjellerrom på, er også den vanligste. Den går ut på å bare isolere og kle veggen innvendig. Dessverre er også det den som med tid kan fører til inneklimasykdommer. Løsningen innebærer nemlig risiko for fuktskader. Vanlige feil er å bruke for mye isolasjon eller å bruke dampsperre av plast utenpå isolasjonen. Plastfolie på isolasjon er bare aktuelt der mer enn halve veggen er over terreng. Plasten vil ellers hindre uttørking av veggen.

Før du begynner å innrede et kjellerrom, bør du blant annet undersøke om det er fuktsperre i gulvet. Hvis huset er bygd før ca. 1970, er gulvet trolig heller ikke isolert. Har ikke gulvet fuktsperre, bør man bygge opp nytt gulv. Da kan man isolere i samme omgang. Den sikreste gulvoppbyggingen på eldre kjellergulv er å bruke betongpåstøp.

Her kan du kjøpe boka Lag rom i kjelleren

Sjekk dreneringen
En annen ting du må sjekke, er tilstanden i de drenerende massene rundt huset, drensledningen og den utvendige fuktsikringen av veggene. Før eller siden vil som regel drenerende masser og drensrør gå tett. Er dreneringen 40−50 år gammel, må den i de fleste tilfeller skiftes, men dreneringen kan være tettet igjen med jordmasser også ved nyere hus.

Yttervegger mot terreng må også ha fuktbeskyttende grunnmursplater inn mot muren. Først ut på 1960-tallet begynte det å bli mer vanlig å bruke slike grunnmursplater. Er du usikker på om drenering og fuktsikring er tilfredsstillende, bør du grave ned til drensledningen til huset for å få det sjekket. Deretter kan full oppgraving og ny drenering og fuktsikring vurderes.

Utvendig isolering anbefales
Utvendig isolering av hele ytterveggen er det sikreste alternativet, påpeker SINTEF Byggforsk i heftet Lag rom i kjelleren. Den nye og utvidede utgaven av Lag rom i kjelleren retter seg mot både nevenyttige huseiere, huseiere som skal velge løsninger før håndverkere gjør selve jobben, og håndverkerne selv.

Løsningen fordrer oppgraving. Du kan da samtidig forbedre dreneringen. Når du isolerer utvendig i hele høyden, er det ikke nødvendig å isolere innvendig. Et brukbart alternativ kan være å isolere veggen utvendig bare under terreng, og å isolere hele innerveggen. Også her må du grave opp og kan bedre dreneringen.