I følge Finansnæringens Fellesorganisasjon er det de tre siste årene registrert 4191 vannskader hjemme hos folk på grunn av dårlig arbeid av håndverker. Det er første gang bransjen har gjort en slik kartlegging.
– I tillegg kommer alle skadene som ikke fører til forsikringsutbetaling. Disse skadene føres det ikke oversikt over, men de er mange, sier teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If Skadeforsikring.
Useriøse aktører
– Bransjen har slitt med mange useriøse håndverkere i mange år, men strengere byggeregler og finanskrisen har bidratt til at flere av disse nå er ute av business, sier rørlegger Jan-Erik Urhaug i rørleggerkjeden Varme & Bad.
De verste feilene gjøres med sluk i våtrom.
– Vi oppdager elendige sluk hele tiden. Noen har ikke membran i det hele tatt. Folk må bli flinkere til å sjekke referanser på håndverkere de engasjerer for å utføre arbeid i våtrom. Det holder ikke bare å sammenligne priser, for den billigste er dessverre ikke alltid den beste, sier rørlegger Jan-Erik Urhaug.
Skader rundt sluk tar det ofte lang tid før man oppdager.
– Da kan det allerede ha oppstått råte i bjelkelaget under sluket, slik at hele gulvet må rives opp. Og slike skader er svært kostbare å utbedre.
Som forbruker må man være klar over at vannskader som skjer over tid som hovedregel ikke dekkes av forsikringen.
– Derfor er det så viktig å ta vedlikeholdet på alvor. Få gjerne fagfolk til å gå gjennom alle vanninstallasjonene i boligen. Det kan gjøres for en rimelig penge, sier Urhaug.
Vannrør varer ikke evig
Vannrør lever ikke evig, og i eldre boliger bør de skiftes ut. En annen gjenganger er sisterner til toaletter som er bygd inn i veggen, uten nødvendig sikring.
– Lekkasjer fra innbygde sisterner kan føre til store vannskader som kan spre seg mellom etasjer og mellom leiligheter. Det har vi sett flere eksempler på, sier Jan-Erik Urhaug Varme & Bad.
Undersøk grundig ved boligkjøp
Er du på boligjakt er det mange ting som må undersøkes. Skader på våtrom kan raskt koste deg svært dyrt. Her er noen viktige punkter du bør undersøke før du legger inn bud:
- Les takstpapirene grundig, og spesielt egenmeldingsskjemaet. Er arbeid utført av fagkyndige? Har takstmann funnet tegn på fukt eller skader på membran?
- Når ble badet bygget? Et våtrom som er bygget riktig og god vedlikeholdt har en forventet levetid på ca 25 år. Er badet bygget før dette bør du være forberedt på å pusse opp i løpet av få år.
- Lukt. Lukter det rå og fuktig kjeller av baderommet er det fare for fuktskader.
- Ventilasjon. Er badet tilstrekkelig ventilert? Finnes avtrekksluke, vifte eller luftspalte under døren? Virker luften klam og tett?
- Fukt. Er det tegn på fukt rundt avtrekk eller i taket over dusjen? Skjolder etter vannsøl, mørke flekker og sorte prikker er et dårlig tegn. Røde merker i dusjsonen er et tegn på tidlig soppangrep.
- Dusjhjørne. Dusjes det rett på flisene er vannskaderisikoen høy hvis membranarbeid er mangelfullt utført. Vær forberedt på at badet må pusses opp i løpet av kort tid.
- Dusjkabinett. Når er kabinettet montert? Har det tidligere vært dusjet rett på flisene?
- Badekar. Når ble det montert? Finnes det skjolder, sorte prikker eller mørke flekker under karet? Er karet murt inn – sjekk at det finnes en inspeksjonsluke.
- Sluk. Er det tilstrekkelig fall på sluk slik at alt vann føres dit? Skal badet også brukes som vaskerom bør det være hjelpesluk for vannsøl utenfor dusjsone. Er overgang mellom membran og sluk tett?
- Toalett. Er vegghengt toalett hengt bak membran? Da vil eventuelle lekkasjer bli liggende i veggen. Er sisternen montert utenpå membran, som en såkalt vorte, er du tryggere siden eventuelle lekkasjer ikke kan spre seg til veggene.
- Vegger. Tapet, panel eller fliser? Gulvbelegg, baderomsplater eller veggvinyl regnes som forholdsvise sikre. Hvem har lagt eventuelle fliser og membran? Finnes det reservefliser? Bank lett på flisene for å høre om det er hulrom i gulv eller vegger.
- Dokumentasjon. Be om dokumentasjon på at våtromsarbeid er utført av fagkyndig hvis dette finnes.
Kilde: skikkeligrørlegger.no