Fukt som får utvikle seg uten å bli oppdaget er den aller mest skadelige fukten, særlig om den har angrepet organisk materiale som tre eller gips.
- En sakte sildring av fukt er det verste man kan ha. Allerede etter sju dager gjør kombinasjonen av fukt og varme at det organiske materialet begynner å mugne, noe som kan gi et usunt inneklima, sier Peter Bratt,
Vi i villas byggskadeekspert.
Ifølge Bratt er det nesten bedre at et rør sprekker så vannet spruter. Da blir man oppmerksom på problemet med én gang, i stedet for at fukt får ligge og godgjøre seg inne i en vegg eller i gulvet.
- Fukt er skumle saker så fort det kommer i kontakt med organisk materiale, sier Peter Bratt.
Fuktskader er vanligst i våtrom og kjøkken
Ofte oppdages de ved at det har oppstått sprekker i gulv eller vegger, at parketten har slått seg eller at du kjenner vond lukt.
- Du kjenner kanskje at det lukter rart under oppvaskbenken og tror det er søppelposen – men sannsynligvis er det nok en fuktskade. Kjøkkenet står for de aller fleste av fuktskadene, og oppvaskmaskinen er årsaken til hele 25 % av disse, sier Peter Bratt.
Han mener grunnen til dette er at de fleste kjøkken i dag ser annerledes ut enn tidligere. Nå har de fleste betydelig flere kjøkkenmaskiner som er koblet til vann, mens kjøkkenets gulv og vegger ikke tåler så mye fukt.
- Vaskemaskinen kunne hatt et like stort potensiale til å forårsake fuktskader, men forskjellen er at den ofte står bedre plassert, med både membran og sluk i gulvet. sier Peter Bratt.
Flest skader på hus fra 70-tallet
Situasjonen nå er at det er hus bygget på 70-tallet som står for de fleste fuktskadene.
- Grunnen til det er at den tekniske livslengden tar slutt. Ledninger og yttertak holder stort sett i 40-50 år før de begynner å synge på siste verset.
Ser du noen tydelig trend når det gjelder fuktskader i hjemmet?
- Kjøkken og bad står til sammen for rundt 60 % av fuktskadene. I kjøkkenet er det ofte oppvaskmaskinen som er synderen, og trenden viser at vi har flere fuktskader i vente. Så lenge vi bygger med tregulv og installerer ting selv, er det ikke rart at skadene fortsetter å øke. Ingen ville vel vurdert parkett på vaskerommet?
Hva skal man gjøre om man oppdager fukt i huset?
- Hvis du ser flekker, bevegelse (sprekker) eller på annet vis mistenker fukt, bør du ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. De kan sørge for å undersøke problemet sammen med en fagmann.
Hvordan kan man forhindre fuktskader som huseier?
– Foruten å sjekke huset jevnlig, anbefaler jeg å installere en vannstopper. Denne skrur av vannet om den registrerer lekkasje noe sted, for eksempel om toalettet eller en kobling i veggen står og renner. Du kan også skru av vannet om du er bortreist.
– En fuktvarsler er en annen smart ting, som fungerer litt som en brannalarm og sier ifra om den kjenner fukt. Alle burde installere en slik i oppvaskbenken og bak oppvaskmaskinen, gjerne også bak kjøle- og fryseskap.
Hva slags forsikring bør man ha?
– En vanlig villaforsikring dekker vannskader både for bygningen og for alt som er i den. Med denne kan du føle deg trygg.
Slik fuktsikrer du huset
- Se på kjellervegger og sjekk under taket på loftet. Sjekk at de ikke har noen fuktflekker eller spor av mugg. Du kan også se om dreneringen er god nok. Om ikke, dannes det gjerne fuktige flekker på kjellerveggene.
- Se etter sprekker i fliser og støp på badet.
- Sjekk om du har lekkasje under oppvaskbenken på kjøkkenet.
- Om du har krypkjeller, bør du kontrollere blindbunnen på huset (bunnen av bjelkelaget) og se at det ikke er noe mugg her.
- Vond lukt er som oftest et tegn på mugg.