Tips til å male fasaden

Unngå sterk sol, dypp penselen riktig og dekk til godt. Det er noen av ekspertenes gode råd til deg som skal male huset.

Har du en fasadevegg som er vasket, skrapt fri for løs maling og flekkgrunnet, er du kommet langt på vei. Forarbeidet er mer enn halve jobben, og når det er unnagjort går det som en lek å male fasaden.

I en pressemelding fra Ifi.no gir ekspertene sine fem beste tips til hvordan du går videre med vedlikeholdet.

1. Dekk til:

Dekk til grunnmuren før du søler. Bruk gjerne en folieplast med tape langs den ene kanten. Denne fester du til grunnmuren like under kledningen, og holder nede med noe tungt i bunn. Rull gjerne ut et stykke malerfilt med plastbakside på bakken. 

– Får du maling på den porøse grunnmuren, klarer du ikke å få vasket det vekk. Spesielt vanskelig er det å få vekk sølt maling fra en umalt grunnmur, sier malermester Roger Fridheim hos Flügger. 

2. Ha maling i en malebøtte:

Vanntynnet maling tørker raskt – det gjelder også mens den fortsatt er i spannet. For å male fasaden kjøper vi gjerne maling på 10-litersspann. Dette er både tungt og unødvendig å bære rundt på.

– Bruk en mindre malebøtte og hell opp mengden maling du vil trenge den nærmeste halvtimen i den. Sett på lokket på originalemballasjen. Da unngår du at vannet i malingen fordamper, sier Fridheim.

3. Dypp og vri: 

Dypp penselen og malerullen godt i malingen. La de trekke i noen minutter. Bust og vev skal være mettet med maling før du setter i gang med å male fasaden.

Dypp penselen godt og vri den rundt for å samle malingen inne i busten. Ikke skrap av maling mot kanten av malingspannet.

En vanlig feil er å male for tynne strøk. Det reduserer den malte flatens holdbarhet, og du vil risikere å måtte male flere strøk eller få flere år kortere vedlikeholdsintervall.

Det er viktig å få lagt på nok maling. Penselen skal skli i overflaten med lite motstand. Hører du at penselen freser når du bruker den, maler du for tørt.

Les på boksen og overhold produsentens anbefalte forbruk per kvadratmeter.

Unngå å male i sterk sol. Da kan du risikere at malingen tørker i overflaten før den har rukket å hefte til underlaget.

4. Gå etter solen: 

Stekende sol er ikke godt malevær. Da tørker malingen for fort og får ikke tiden den trenger.

– Du kan få en malingfilm med dårlig vedheft. Blir malingen skinntørr kan du i verste fall også få solblærer. Da må du vente til de har tørket, skrape dem vekk og begynne om igjen, sier malermester Thor Ingar Røneid hos Butinox.

En solvarm dag bør du vente med å male til solen har passert veggen du skal male, og til temperaturen i underlaget har gått ned til tilnærmet normalen. Husk dog at regn er et enda dårligere alternativ enn sol.

5. Vær nøye med kanter og endeved

På skarpe kanter på kledningen er det viktig å få lagt på nok maling. Blir filmen for tynn, slites den fort og du kan få vanninntrenging. 

– Vær forsiktig så du ikke skraper av malingen fra kantene. På ny kledning kan det være en fordel å avrunde kantene lett med en slipepad, sier Fridheim.

Ikke vær sparsom med malingen på endeveden. 

– Ofte får kledningsbord sprekker fra kuttflater der det trekker inn fukt. Kuttflater skal forsegles godt med maling. Du kan gjerne stople på maling på endeveden, sier Fridheim.

– På alt utvendig treverk og kledning er det viktig å mette endeveden. Det hindrer kapillæreffekten fra å trekk opp fukt. Når trefibrene er mettet med grunning eller impregnering er det ikke plass til fukt, sier malermester Rune Nygaard hos Beckers.