Slik vasker du fasaden

En årlig rengjøring av fasaden fjerner skitt og smuss, og forhindrer at svertesopp og grønske ødelegger malingen. Husvask er enklere enn du tror – her er ekspertenes tips!

Straks kvikksølvet holder seg stabilt over + 5 °C-streken, er det varmt nok i luften til å gå i gang med vårens viktigste vedlikeholdsoppgave: utvendig husvask. For å få bedre og raskere tørk, kan det være en fordel å vente til det er enda noen grader varmere.

Når du vasker fasaden fjerner du støv, smuss, sot og pollen som gjennom et langt år har lagt seg utenpå malingen. Det gjør at huset igjen vil kunne skinne som om det var nymalt, og du reduserer risikoen for at svertesopp og alger skal få feste og på sikt skade malingsjiktet.

I en pressemelding har Ifi.no samlet ekspertenes råd på husvasken. Følger du ekspertenes oppskrift, er din husvask unnagjort på noen få timer. 

dette trenger du til husvaskDet viktigste verktøyet er vann, såpe beregnet for husvask og en vaskekost.

Slik gjør du det: 

1. Vær nysgjerrig

Det er nyttig å lese seg opp litt på nett før du går i malingbutikken for å skaffe verktøy og rengjøringsmidler. Da kan du stille gode spørsmål til betjeningen, og sikre at du får med deg alt du vil trenge.

– «Er det noe jeg bør vite når jeg skal bruke dette», er et godt spørsmål å stille, sier Thomas Sundmoen hos Flügger.

Før du setter i gang, leser du godt gjennom bruksanvisningen på flasken med rengjøringsmiddel, slik at du er sikker på hva det er du skal gjøre videre.

2. Skaff frem det verktøy du trenger

  • Gardintrapp eller stige med støtte. Ved høyt hus kan det være behov for stillas eller arbeidsplattform
  • Hageslange koblet til vann, eller en høytrykksspyler med regulerbart trykk og skumdyse
  • Bøtte med varmt vann
  • Vaskekost med forlengerskaft
  • Rengjøringsmiddel beregnet for vedlikeholdsvask
  • Pumpekanne eller lavtrykksprøyte
  • Gummihansker, vernebriller (eller solbriller om du ikke har) og slagstøvler

3. Påfør såpe

Bland ut såpen med vann i en pumpekanne eller lavtrykksprøyte. Følg doseringsanvisningene på emballasjen.

– Husk at det ikke blir dobbelt så rent med dobbel dose, bare vanskeligere å skylle godt nok, minner Lars Petter Rustan hos Jordan. 

Vask over mindre seksjoner av veggen om gangen. Legg på såpe nederst på veggen først, og arbeid deg oppover. 

– Grunnen er at hvis det renner, kan midlet lage striper og skjolder på fasaden. Når kledningen er blitt fuktig, gjør det ikke noe om det renner, så legg på godt med rengjøringsmiddel, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox. 

Bruker du høytrykkspylere er det viktig å sette på en dyse som lager et skum, og å skru ned trykket slik at du ikke skader kledning og maling.

4. Skrubb vekk smusset

La rengjøringsmidlet virke noen minutter uten at det tørker inn. Ser det ut til å tørke, må du påføre mer såpevann. Hvis du bruker hageslange, kost og vaskebøtte, er det fint å bruke varmt eller lunkent vann og å ha oppi rengjøringsmiddel i vannet også. Så dypper du kosten i vannet og skrubber over fasaden for å fjerne gjenstridig smuss. 

Bruker du høytrykksvasker, bør du koble på en skumkanon som gjør at trykket ikke blir for stort og at rengjøringsmiddelet utvikler et tykt skum som henger godt på fasaden. Når middelet henger på veggen, får det jobbe i dybden uten at det blir uttynnet. Det finnes velegnet skumvask til hus, som er spesielt utviklet til dette. 

–  Hvis du bruker denne metoden, er det ofte tilstrekkelig å skumlegge huset, la virke og deretter skylle. Men er overflaten svært skitten eller gjengrodd, bør du også bearbeide fasaden med en vaskekost, sier Nina Pettersen hos Krefting.

5. Skyll nøye

Når du har vasket ferdig en vegg, er det på tide å skylle. Her må det mye vann til!

Når du tror at du har skylt godt nok, bør du skylle enda mer. Se til å få spylt kledningen fra alle kanter.

Svertsopp

FAKTA:

Hva er svertesopp?

Svertesopp er en fellesbetegnelse for ulike muggsopp en blå/sort misfarging blant annet på overflaten av maling. Svertesopp er først og fremst et estetisk problem, men det er påvist at svertesopp kan trenge inn under malingsfilmen og på sikt føre til råte.

Svertesopp og grønske trives i fuktige omgivelser. Mye regn og vegetasjon tett inntil fasaden vil føre til økt forekomst. Lyse fasader oppnår en lavere temperatur i solskinn enn mørke flater. Det kan føre til tregere opptørking etter nedbør, og mer svertesopp. Svertesoppen er også mer synlig på en lys flate, enn mot mørkere farger.