Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar 2009 i Skien, etter fire års pilotprosjekt i Porsgrunn. Planken er en revolusjonerende verdensnyhet som er miljøvennlig og gjør livet til huseiere og byggherrer vesentlig enklere.

Å ha eget hus med terrasse er for mange forbundet med mye arbeid, særlig med fasader som med jevne mellomrom må beises eller males. Etter 12 år med forskning og mange år med pilotproduksjon er fabrikken i Skien nå i full gang med storskala produksjon av miljøvennlig og hard treplank som har gjennomgått en spesiell behandlingsprosess. Gjennom en patentbeskyttet herdingsprosess omdannes alminnelig trevirke som norsk furu til et unikt og vedlikeholdsfritt materiale som har gode tekniske og estetiske egenskaper. I løpet av produksjonsprosessen der det blant annet benyttes biologisk avfall fra sukkerrørsproduksjon, blir trevirket av løvtrær svært sterkt og bestandig mot vær, vind og annen slitasje og oppnår samme hardhet som tropiske tresorter, slik som teak. Dagens globale utfordringer med avskoging av den tropiske regnskogen gjør Kebony-treets miljøvennlige materiale mer aktuelt enn noensinne.

Terrasse med tropisk preg: Kebony-tre på terrasser ser nesten ut som tropisk treslag og har samme hardhet som for eksempel teak, noe som gjør planken svært holdbar.

Populært blant arkitekter
Med sin særegne overflatestruktur og ikke minst på grunn av sin gode holdbarhet uten behov for beis og maling har Kebony-tre fått anerkjennelse blant arkitekter. De anbefaler gjerne fremtidige byggherrer å bruke miljøvennlig trevirke til tross for at dette er noe dyrere i innkjøp enn ubehandlet trevirke. Lund Hagem Arkitekter valgte å bruke Kebony-tre da de fikk i oppdrag å tegne Quality Spa & Resort i Kragerø, som åpnet i 2007.

Arkitektfirmaet er særlig begeistret for treets naturlige egenskaper og for den sølvgrå patinaen som oppnås etter noen år i fin harmoni til øvrige materialer som skifer, stål, betong og glass.

Estetiske materialer som glir fint inn i naturen med sterk miljøprofil vil nok bli mer etterspurt i fremtiden. Dermed er tiden nå moden for et nytt og mer holdbart trevirke.

Hytteidyll: På hytta er det smart å benytte Kebony-tre på ytterveggene.

Det er nesten ingen grenser for brukervennligheten til Kebony-tre. Utvending er det mange muligheter som ytterkledning, tak, listverk rundt vinduer eller som underlag på terrassen. Mange velger også å benytte kebony-tre på hytta, der man helst vil bruke all fritid på å være ute eller inne for å nyte hyttekos. Til og med på båtdekk kan manbruke Kebony-tre. I tillegg til det estetiske uttrykket får man mer fritid med på kjøpet, dermed kan man slappe
mer av og bruke mindre tid på krevende vedlikeholdsarbeid.

Fremtidsrettet
Flere kommuner og offentlige etater i landet har allerede tatt i bruk Kebony-tre ved oppføring av nye skolebygg og barnehager. Miljødepartementet har vedtatt følgende handlingsplan for 2007-2010 som gjør at offentlige aktører er blitt mer bevisst på miljøriktige
materialvalg.

«Regjeringen vil medvirke til at det offentlige går foran som ansvarlig forbruker og etterspør miljøvennlige varer og tjenester som er tilvirket etter høye og etiske standarder». «Varer og tjenester velges på bakgrunn av livsløpskostnader, kvalitet og miljøegenskaper». «For varer
hvor det er utviklet miljømerkingskriterier i regi av Svanen eller EU-blomsten skal disse kriteriene så langt som mulig legges til grunn. Kebony finnes for tiden i 4 ulike tresorter, i furu, bøk, lønn og amerikansk furu uten miljøskadelige stoffer. Furuplanken er Svanemerket og et sikkert valg hvis du ønsker mer fritid og mindre vedlikeholdsplikter på husfasaden
i årene som kommer.

Info om Kebony-tre:
Kebony kan erstatte vanlig overflatebehandlet hvitt tre, som må grunnes og males med jevne mellomrom. Det kan også erstatte impregnert trevirke og tropisk regnskogtre, i tillegg er treplanken bedre beskyttet mot sopp og råteskader.

På mange måter ligner Kebony-tre på teak og andre tropiske tresorter. Det er mørkt og får over tid en sølvgrå patina. Dessuten er det langt hardere enn de fleste tresorter.

Den anerkjente hagedesigneren Darren Saines som opprinnelig kommer fra England og som nå har bodd i Norge i flere år, bruker Kebony-tre nå har designer terrasser, utekjøkken og dekortreverk rundt blomsterbedd og spesiallagde blomsterkasser. Treverket er på grunn av sin hardhet godt egnet for røffe værforhold utendørs, mener han.

Mer informasjon finner du på www.kebony.com