Aske gjør det viktig å vaske

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island gjør det ekstra viktig å vaske husveggene i år.

Det å vaske husveggen bør være en årlig foreteelse for alle huseier, men i år er det ekstra viktig at denne delen av det årlige vedlikeholdet utføres.

– Asken fra vulkanutbruddet på Island kan legge seg som et skittent lag på norske husvegger, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen ved Storm Geo.

– Vi tror at asken vil kunne etterlate seg spor på husveggene, spesielt hvis det begynner å regne. Det blir i prinsippet det samme som skjer med pollen. Partiklene legger seg i regndråpene, og når det tørker blir det liggende et skittent lag igjen, forteller Korneliussen.

Hvite hus: Vil Sørlandets hvite hus fremdeles være like hvite i år?

Uenige om reaksjonene
Men om denne asken er skadelig for malingen utover det rent kosmetiske, er det ikke fullstendig enighet om. Egil Holm, sjef for teknisk service i Jotun, tror ikke det vulkanske nedslippet vil gi en kjemisk reaksjon på malte eller beiste overflater. Det gjør derimot Mattias Olovsson, produktsjef i Jordan.

– Asken vil bite seg godt fast til husveggene og bør vaskes bort så raskt som mulig. Aske har høy surhetsgrad og den vil tære på malingsfilmen om den ikke blir fjernet. Blir asken liggende for lenge på overflaten, vil den ta glansen vekk fra malingen og vil bli vanskeligere å fjerne. Slitasje på malingsfilmen vil gjøre det nødvendig å male husveggen på nytt raskere enn ved normal slitasje, sier Olovsson.

Kan få konsekvenser
Representantene for Jotun og Jordan er begge enige om at asken gjør det ekstra viktig å ta den ytre husvasken i år.

Skitne overflater kan nemlig utgjøre en fare på litt lengre sikt. Smuss tiltrekker ny smuss, og skitne vegger kan gi økt fuktighet på veggen. Dermed oppstår det et miljø som gir gode kår for sopp- og algevekst, noe som i verste fall kan medføre råteskader.

– Vi anbefaler en årlig husvask, og dette blir spesielt viktig i år. En runde med Husvask og vannslange kan spare huseierne for mye trøbbel. Vask huset slik du har planlagt, og vask grundig både i år og til neste år! Ved å utsette jobben, øker du faren for opphopning av smuss og dermed fuktproblemer, sier Holm.

Slik vasker du huset:
1. Bruk lavtrykksprøyte med  husvask med sopp- og algedreper. Påfør nedenfra og opp, så det ikke blir skjolder. Jobb med et 2 -3 meters bredt felt i hele høyden om mulig. Følg instruksjonen på vaskemiddelflasken, og la middelet virke lenge nok, men ikke så lenge at det tørker, cirka 2-5 minutter.
2. Spray husvask på en vaskekost og skur lett over.
3. Bruk forlengerskaft. Da sparer du både tid og krefter.
4. Skyll ovenfra og ned med hageslange. Høytrykksspyler anbefales ikke da den fort kan blåse av maling som sitter godt nok og jobben blir større enn nødvendig.