Trekk ut kontaktene

Juli er måneden for lyn og torden - pass på det elektrisk utstyret ditt! 

33 prosent av nordmenn har opplevd å få elektrisk utstyr ødelagt av lyn og torden. Nær halvparten av disse har fått ødelagt modemet til PC-en. For en fjerdedel har fjernsynet gått i svart.

Det viser en undersøkelse YouGov har gjort for If Skadeforsikring.

– Dette er ergerlige ekstrakostnader, det kan jeg selv underskrive på. Mye av det tekniske utstyret ødelegges fordi vi ikke følger med på værmeldingen og ikke trekker ut kontakter før ferieturen starter. Det er viktig å ha et lynvern som fungerer, sier ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

Følg med på værmeldingen

Juli er den store lyn-måneden i Norge.

– Et tordenvær kan gjøre skader for flere titalls millioner kroner. Vårt beste råd er å følge med på værmeldingen og trekke ut kontakter hvis det er sikksakk-lyn på kartet til Gislefoss, sier Vennesland.

– Ikke glem nettverkskablene. Mange trekker ut strømkabelen til datamaskinen, men får den ødelagt likevel fordi nettkabelen sto i, sier hun.

Ødelagte datamaskiner er den nest vanligste skaden i et tordenvær, viser undersøkelsen.

For billige vern

Et kjøleskap eller en fryser må nødvendigvis stå plugget i stikkontakten uansett hva værmeldingen sier. For å unngå at elektriske overspenninger ødelegger elektrisk utstyr, anbefales et overspenningsvern i sikringsskapet i tillegg til et finvern montert i nett- og strømuttak.

– Problemet er at mange skaffer seg lynvern som er helt ubrukelige, uten å være klar over det. Billige, pluggbare lynvern er ikke nødvendigvis testet eller egnet for det norske strømnettet. Velg derfor et FG-godkjent vern beregnet for norske forhold, sier risikosjef Arild Juell-Andersen i If.

Skader etter lynnedslag erstattes hvis du har villaforsikring eller innboforsikring.

– Alle skader forårsaket av lynnedslag dekkes. For å unngå å bli belastet for egenandel, vanligvis 4000 kroner, i tillegg til plunder og heft, er det derfor fornuftig og rimelig å installere overspennings- og finvern, sier Juell-Andersen.

En lang gnist

Som mange har erfart trenger det ikke å slå ned i huset ditt for at skade skal oppstå. Lynet kan slå ned i bakken flere kilometer unna og fortsatt skape så store spenninger i nettet at det slår ut fjernsyn og frysere.

– Lyn er rett og slett en vanlig gnist, bare veldig mye lenger – fra noen hundre meter til flere titalls kilometer, sier meteorolog Jon Smits i Meteorologisk institutt.

Tordenvær er i emning når varm, fuktig luft stiger fra oppvarmet bakke. I høyere luftlag møter den kaldluft og danner ispartikler.

– Ispartiklene smelter som oftest før de når bakken, men skaper statisk elektrisitet når de faller ned og møter bobler med raskt oppstigende luft. Det er faktisk ingen som ennå helt har kartlagt hvordan forskjellene i elektrisk spenning oppstår, men dette er den vanligste oppfatningen av hvordan det skjer, sier Smits.

I våre områder går de fleste lyn inni en sky eller mellom skyer. Bare en mindre andel slår ned.

– Varm luft utvider seg, og tordenskrallet du hører kommer av at luften rundt lynet varmes så hurtig opp at det skaper sjokkbølger gjennom luften, sier Smits.

Normalår for lyn

2011 var et normalår for lynnedslag, med 112 511 registrerte nedslag fra sky til bakken. Østlandsområdet er mest utsatt.

I de mest utsatte områdene her slår lynet hvert år ned mer enn hundre ganger per hundre kvadratkilometer, ifølge Sintef.

Oftest ødelagt av lyn:

1. Modem (41 %)

2. Datamaskin (29 %)

3. Telefon (26 %)

4. TV (25 %)

5. Fryser/fryseboks (18 %)

6. Kjøleskap (5 %)

7. Vaskemaskin (3 %)

(13 prosent oppga annet enn alternativene over. Kilde: YouGov)