Hobbyelektriker med livet på spill?

Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Nordmenn elsker å pusse opp boligene, og aller helst skal det meste gjøres selv. Men det kan gå på livet løs noen ganger, spesielt om du prøver deg som hobbyelektriker.

– De fleste har respekt for strøm, men det er alltid noen som tror de kan alt. Generelt tror jeg mange kvinner er mer opptatt av sikkerhet enn menn, sier Bjørn Sørensen, fagsjef, elsikkerhet, NELFO.

Svært mange boligbranner skyldes feil bruk eller feil på elektrisk utstyr. En god del av disse kunne vært unngått om man hadde større respekt for det elektriske utstyret og de elektriske installasjonene. Å arbeide på elektriske anlegg uten de rette kvalifikasjonene er livsfarlig. Strøm er definert som en farlig vare og må behandles deretter.

Bjørn Sørensen: Fagsjef for elsikkerhet, Nelfo.

Elsikkerhet er boligeiers ansvar
– Jeg ser at noen velger lettvinte løsninger. Enkelte tukler med faste installasjoner, og det kan i verste konsekvens føre til brann og strømskader, sier Sørensen.

En enkel tommelfingerregel er at det som er fastmontert utstyr, hører fagmannen til, og det som er løst utstyr kan monteres av alle. Er du i tvil, kontakt en fagmann, for skulle det verste skje, er det faktisk du som eier som står ansvarlig.

– Jeg tror dessverre en god del ikke kjenner sitt ansvar. Det er kun veldig enkle ting du har lov til å gjøre selv, understreker Sørensen.

Ansvaret gjelder også hvis du leier ut boligen eller fritidsboligen din.

Dyrkjøpt sparing
– I din bolig er det du som eier som er ansvarlig for at de elektriske installasjonene er i orden. Leier du ut boligen, er det du som eier som er ansvarlig for de faste installasjonene, mens leietaker er ansvarlig for det elektriske utstyret som bringes inn, sier Sørensen.

Han advarer mot å leke hobbyelektriker. De kronene du sparer på å gjøre mer enn du har lov til, for eksempel å legge varmekablene selv, kan bli dyre kroner i fremtiden.

– Det kan få store konsekvenser i etterkant. Huset kan brenne ned, forsikringsselskapet kan gå til regress. Ved kontroll fra myndigheter vil de kreve å se dokumentasjon på varmekabelen. Dersom ikke dokumentasjon kan fremvises vil du kunne få et avvik som igjen kan føre til en heftelse som vil følge anlegget i hele dets levetid. Dette vil igjen kunne føre til problemer ved et fremtidig salg, sier Søresen.

Dette kan du gjøre selv:
* Skifte deksel for koplingsbokser, brytere og stikkontanter
* Montere og skifte varmeovner. Kun de som har bevegelig ledning og støpsel
* Montere og skifte støpsler og skjøtekontakter på bevegelige ledninger
* Montere og reparere lampetter og bordlamper som har bevegelig ledning  
* Montere ledningsbrytere  
* Montere og skifte lamper som er tilkoblet med ”sukkerbit” eller støpsel
* Skifte lysrør i lysarmaturer