Fjernstyr hytta med mobilen

Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Nordmenn vil ha samme fasiliteter på hytta som hjemme, og ønsker mer komfort.

− Stadig flere bruker hytta gjennom hele året, og vi har mer fokus på komfort, også i forhold til miljø. Det har blitt mer vanlig å innrede og bygge hytta slik at den kan brukes hele året, nesten som om det var et hjem, sier Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret. Da er det godt å komme til en ferdig oppvarmet hytte.

Ifølge tall fra Prognosesenteret bruker vi til sammen ni milliarder kroner i året på å pusse opp hytta, og mye tyder på at vi bruker stadig mer.

− Mye av pengene går til å legge inn vann og avløp, samt oppvarmning for å holde dette frostfritt. Jeg tror fjernstyring av strøm, alarm og overvåking er noe som kommer til å bli mer vanlig framover. Fjernstyring av varme vil bli særlig aktuelt med tanke på hvor mye vi investerer i vann og avløp, sier Øye.

Styr via iPhone
Om du er eier av en iPhone, kan du med systemet xComfort enkelt styre lys og varme med iPhonen. Systemet krever at du har internett-tilgang på hytta, og i følge leverandøren kan du godt bruke mobilt brebånd, da det ikke er krav om store hastigheter for å styre systemet.

En demonstrasjon av xComfort finner du ved å gå inn på www.xcomfort.no/demo.

(Saken fortsetter under bildet)

 Med xComfort styrer du hyttetemperaturen med din iPhone eller iPad.

Øystein Kolberg, markedssjef for Eaton Electric som leverer xComfort, opplyser om at styringssystemet  blir stadig mer populært blant hytteeiere.

− For mange blir helgen litt lengre når man slipper å bruke fredagskvelden til å fyre opp en kald hytte. Med xComfort styrer man lys, varme og alt annet som går på strøm «live» fra hvor som helst i verden via en iPhone, iPad eller tilsvarende. Dermed kan man spare energi når man ikke er der; varmtvann, varm hytte og klar badstue er likevel bare et fingertrykk unna, sier Kolberg.

I følge xcomfort.no vil det også snart være mulig å styre systemet via en Android-telefon.

Styring via GSM-nettet
Om du ikke har en iPhone eller internett på hytta finnes det også muligheter.

www.hyttami.no, er en av flere  tilbydere på markedet som tilbyr styring av hytta via GSM-nettet (mobilnettet). Løsningen gjør det mulig å slå av og på strøm, eller overvåke strøm og temperatur på hytta via internett, telefon eller SMS-meldinger.

Du kan også få tilbakemelding fra hytta på hvilke ovner og lys som er skrudd på, og hva temperaturen på hytta er. Dersom du ønsker det kan du også bli varslet dersom temperaturen synker slik at det er fare for frost, eller varsling ved lekkasje, utløsning av innbruddsalarm og liknende.

Løsninger som benytter seg av GSM-nettet krever at du har mobildekning på hytta.