Fastelektriker skal gi færre branner

Den nye ordningen med fastelektriker skal bedre el-sikkerheten og gi boliger som er tilpasset strømbruken.

Fastelektrikeren skal gi veiledning om alt fra strømsparende tiltak og styringssystemer


Fastelektriker-ordningen ble lansert i oktober i år og er et samarbeid mellom Nelfo (Foreningen for EL og IT bedriftene) og Elektroforeningen. Fastelektrikeren kommer jevnlig på kontroll hjem til deg, og sjekker at både el-anlegg og elektriske apparater er i orden. 

Nordmenn ønsker ordningen velkommen, ifølge en undersøkelse utført av Nelfo. Hele syv av ti sier de vil ha en fast elektriker.

Det er du som boligeier som er ansvarlig for at det elektriske anlegget i boligen din, men få vet hvordan de skal utøve ansvaret. Problemet er at de fleste ikke vet om eller når anlegget er gått ut på dato, eller hva de skal se etter for å finne ut om anlegget kan utgjøre en risiko. Dermed vet de heller ikke når de bør ringe en elektriker for å få kontrollert anlegget.

– Det er vanlig med jevnlig kontroll av bilen, helsen og tennene. Men det blir sjelden foretatt kontroll av det elektriske anlegget i boligen. Dette til tross for at fire av ti branner har elektrisk årsak, sier styreleder Tor-Erling Johnsen i Nelfo.sikring

– Verken gamle boliger med skrusikringer, eller nye boliger med det billigste av elektriske installasjoner, er tilpasset dagens høye elektrisitetsforbruk. Store kabelklyser og manglende overspenningsvern er dessverre vanlig i norske hjem, sier Johnsen.

(Saken fortsetter under bildet)

det billigste av elektriske installasjoner, er tilpasset dagens høye elektrisitetsforbruk.

Hvis sikringsskapet ditt ikke ser ut slik som dette kan det være på tide å gjøre noe med el-anlegget i boligen.
Foto: Newswire

Fagmann og rådgiver
Elektrikere som tilbyr fastelektrikeravtale er medlemmer av Nelfo og oppfyller de nødvendige kompetansekravene.

– Det koster ingenting å ha en fastelektriker, du betaler kun for arbeid som utføres. Avtalen starter med en brannforebyggende el-kontroll som gir et riktig bilde av tilstanden til anlegget, sier fastelektriker Olav Haugene i STX Grenland.

Det første som skjer er at Fastelektrikeren gjennomfører en grundig El-kontroll sammen med deg slik at dere begge får et riktig bilde av tilstanden og standarden på anlegget.

El-kontrollen resulterer i råd og tilbud om tiltak du gjøre noe med på grunn av sikkerheten. Du får vite hva du bør gjøre og hva du kan gjøre for å øke komfort og funksjonalitet.

Fastelektrikeren skal gi veiledning om alt fra strømsparende tiltak og styringssystemer, til riktig leselys. Du kan også få råd om bruk og vedlikehold av anlegg og elektrisk utstyr.

– I løpet av livet ditt forandrer det elektriske behovet seg kontinuerlig. Ominnreder du for eksempel barnerommet til kontor, trenger du trolig strømuttak til PC, printer og leselys. Pusser du opp kjøkkenet, er det påbudt med komfyrvakt. 13 prosent av alle branner i Norge skyldes faktisk tørrkoking, sier Haugene.

Som boligeier får du jevnlig oppfølging av fastelektrikeren etter avtale. Du får også råd ved kjøp eller salg av bolig.

Tryggere og ryddigere etter at Fastelektrikeren

Ser det slik ut bak TVen kan du få det både tryggere og ryddigere etter at Fastelektrikeren har vært på besøk.
Foto: Newswire

Boligmappe på nett
Dokumentasjon på alt arbeid fastelektrikeren utfører i hjemmet ditt, blir lagt i en egen boligmappe på nettet.

– Norske boliger skifter ofte eier, og kjøperen vet sjelden hva som er blitt gjort av elektrisk arbeid eller at alle forskrifter er fulgt. En mappe som følger boligen vil bety et stort løft for el-sikkerheten, sier administrerende direktør Jostein Skree i Nelfo.

Skal du selge bolig gir det ekstra verdi om du kan legge en fersk El-kontroll på bordet overfor takstmann, megler og kjøper. Skal du kjøpe bolig bør du kreve at det nylig er gjennomført El-kontroll og at avvik er lukket.

Nettopp trygghet og sikkerhet er hva vi legger mest vekt på i vårt forhold til elektrikeren, viser en undersøkelse gjort i forbindelse med EL-løftet.

Samtidig forventer vi at elektrikeren er presis, pålitelig og kan gi et pristilbud der og da.

– Fastelektrikerordningen er en ambisiøs satsning for oss, og vi har store forventinger til hva ordningen kan bety for folk flest. Vi sier at sikringsskapet er boligens hjerte, og fungerer ikke hjertet så fungerer ikke boligen, sier Skree.

Å knytte seg til en fastelektriker utelukker ikke at du kan benytte andre elektrikere, men du forplikter deg til ikke å gjøre ulovlige inngrep i el-anlegget.

Fastelektriker i din kommune finner du på www.fastelektriker.no.