Enkle tiltak redder liv

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Desember er måneden det brenner mest. Blant årsakene er utstrakt bruk av stearinlys og stor aktivitet ved komfyren. Selv om desember nærmer seg, går nesten 500.000 mennesker i Norge julemåneden i møte uten røykvarslere som fungerer.

Det beste du kan gjøre for å sikre boligen din mot brann er, å jevnlig sjekke varslingsutstyret, slokkeutstyret, rømningsveier, elektrisk utstyr samt ildsteder og skorstein.

– Varslingsutstyr og slokkeutstyr er påbudt i alle hus og skal være hensiktsmessig plassert, understreker branningeniør Jan Tore Dilling ved Vestfold interkommunale brannvesen.

Ta en el-sjekk
Ifølge Dilling er feil ved det elektriske anlegget eller feil bruk av elektriske apparater årsak til over 40 prosent av alle boligbranner.

– Forebygg ved å ta en el-sjekk. Det er huseierens ansvar å se til at det elektriskeanlegget er i orden, påpeker Dilling. Skjøteledninger, støpsler og plugger skal være uten synlige skader. Det skal heller ikke være løse skrusikringer eller varmgang i sikringsskapet.

Mennesklig svikt

Hovedårsaken til branner er menneskelig svikt. Bruk aldri skjøteledninger på varmeovner, husk dessuten viktigheten av riktig wattstyrke når du skifter pærer i juletrebelysning og adventstaker. Dra alltid kontakten ut om natten. 1. desember er brannvarslerens dag. Husk å bytte batterier.

– Sett aldri på vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du går og legger deg og skru alltid av TV-apparatet med hovedbryteren, sier Dilling.

Sørg for rømningsveier

Samtidig er det viktig å finne ut av boligens rømningsveier.

– Man bør øve på å komme seg ut og på forhånd avtale hvem av foreldrene som tar hvilke barn ut av soverommene, presiserer branningeniøren.

Er vinduene plassert mer enn fem meter over bakken, skal boligen ha to rømningsveier. Velg et produkt som passer til boligen, avhengig av hvem som bor der.

Slik sikrer du boligen din mot brann

* Er røykvarslerne dine over ti år gamle bør de kastes og erstattes med nye. Mange boliger har ioniske røykvarslere, som kun slår ut ved flammebrann og ikke varsler ved ulmebrann.

* Installer seriekoblede brannvarslere i alle soverom, stue, kjøkken og vaskerom.

* Moderne brannvarslere er optiske og termiske og slår ut på både røyk og varme. Er de i tillegg trådløst seriekoblede, «snakker de sammen». Begynner det å brenne i kjelleren, blir du øyeblikkelig varslet på soverommet. I fyrrom og vaskerom i kjeller anbefales termiske varslere. En vanlig enebolig trenges seks seriekoblede brannvarslere. Begynn i alle fall med tre – ønsk deg flere til jul og bursdager.

* Viktig med egne brannvarslere i alle barnerom. Dagens barnerom har ofte elektrisk utstyr som tv, datamaskin mm, som kan være mulige brannkilder.

* Husbrannslange bør være obligatorisk i alle boliger.

* Seks liters skumapparater i hver av boligens etasjer anbefales. Ifølge Østhus har skum den fordelen at brannobjektet kjøles ned, samtidig som branntilløpet slukkes. Etter slukking kan skummet bare tørkes bort, i motsetning til pulver, som krever full skadeopprydning av boligen.

* Brannteppe er viktig å ha i huset, bilen, båten og campingvognen. Kan brukes ved alle mindre branntillløp, ikke minst til å slukke komfyrbranner eller redde personer med fyr i klærne.

* Med soverom i andre etasje anbefales fastmontert brannstige. Alternativt repstige som henges over vinduskarmen.

* Snakk med fagfolk når du skal brannsikre hjemmet ditt. Fagfolk kommer gjerne hjem til deg og lager en sikkerhetspakke tilpasset din bolig.

Forbrukerinfo.
www.tryggogsikker.no
tlf. 22 110 110
www.modum.com
tlf. 51 81 74 00
www.brannvernforeningen.no
tlf. 23 15 71 00