Ny ytterdør

Ny ytterdør kan virkelig forandre husets utseende. Vi viser hvordan du velger riktig ytterdør og hva du må tenke på ved kjøp og installasjon av en ny dør.

Friskt knallrødt eller nøytralt grått, glatt eller relieff med blomster, elegant med dobbeltdører eller maritimt med dørvindu – i dag er det uendelige muligheter til å få sin helt personlige stil på huset ved hjelp av en flott ytterdør.  Men, det stilles også høye materialkrav til en ytterdør som skal stå i mot vær og vind.

De fleste ytterdører består av det samme ­materialet – en HDF (trefiberplate) og isolering av celleplast eller trefiber. Så hva er det egentlig som skiller en dyr ytterdør fra en rimelig en?

Det kan være en kvalitetsforskjell på materialet, men den største prisforskjellen går på design. Ytterdørene vi viser her ligger i prissjiktet  kr 8000 – 30000 kr.

En ny dør gir ikke bare huset en ansiktsløftning – den sparer også energi. Det er flere dører som er energieffektive i dag enn for noen år siden.

Tak over ytterdøren
Et tak over døren er en god investering som minsker påvirkningen fra regn og snø, noe som igjen letter vedlikholdet.
Når du skal kjøpe en ny ytterdør bør du sjekke med forhandleren om døren er testet. Er den regn- og lufttett? Hvordan klarer den brann, innbrudd og støy Tenk også på at dørens design skal passe til hustypen, tenk over hvor den skal være.  Ha også i bakhodet at en sprøytelakkert ytterdør er lettere å vedlikeholde enn dører i furu, eik eller teak. Med riktig vedlikehold er de sistnevnte er ofte mer holdbare.

Sjekkliste til en god dør
Tenk på dette ved kjøp av dør:

* Velg en dør med så lav u-verdi som mulig
* Sjekk om døren er vann- og lufttett
* Spør selgeren om døren er testet
* Et tak over døren beskytter mot regn og forlenger dørens levetid.

Merking av dører
* Norsk Dør og Vinduskontroll foretar en NDVK sertifisering hvor lufttetthet, regntetthet og motstand mot vindlast testes.
* Kravene er som følger:
Lufttetthet: Klasse 4,   
Regntetthet: Klasse 7A/7B,
Motstand mot vindlast: Klasse 3C
* CE merking signaliserer at produktet oppfyller EU sine krav innenfor helse-, sikkerhet og miljøkrav som sikrer forbrukeren.
* U-verdi måler dørens isolasjonsverdi. På markedet varierer U-verdien på en tett dør fra 0,8 til 1,5.