Døren skal stå i stil til huset

Døren er ofte det siste man velger når man bygger hus, det man bruker mest tid på og som det diskuteres mest om. Et viktig, men vanskelig valg.

De fleste huseiere legger mye arbeid i å få til et tiltalende inngangsparti, der døren står i sentrum.Døren skal helst stå i stil til huset, være malt i en passende farge, samtidig som den skal stenge kulde og trekk ute og ha lås som hindrer besøk av ubudne gjester. Døren skal også kunne åpnes og lukkes minst hundre tusen ganger. Den står kanskje også utsatt for vær og vind. Derfor bør materialene døren er laget av være solide.

Stil, smak og pris
Klassisk funkis, moderne eller tradisjon. De fleste dørprodusentene har delt sine kolleksjoner inn i forskjellige stilretninger.

Velkommen inn: Dette forseggjorte inngangspartiet er mer enn 100 år gammelt.

– Det første du bør gjøre er å velge en ytterdør som passer til stilen huset ditt har, råder butikksjef Pål-Espen Vistung ved Skallevold Trevaresalg. Samtidig skal fargen passe til huset på samme måte som stil og utforming.I tillegg spiller ofte smak og prisnivå inn.

Blikk for dører
Ta gjerne på deg arkitektblikket når du er ute og går turer i villaområder. Du finner kanskje flere hus som ligner på ditt eget, men med vidt forskjellige ytterdører.Snart vil du oppdage at uttrykket forandrer seg fra det ene huset til det andre, kanskje bare på grunn av fargen på døren. Slik skaffer du deg nye idéer og nyttige sammenligningsgrunnlag.

Her er fagmannens tips:

Butikksjef Pål-Espen Vistung ved Skallevold Trevaresalg gir råd og tips om ytterdører:

* Dørprodusentene lager både rimelige og mer kostbare dørvarianter. du får hva du betaler for. Prisene ligger på fra cirka 4000 og opp til rundt 30.000 kroner, men spesialprodukter til 150.000 kroner kan også leveres.
* Enkelte produsenter lager ytterdører etter kundens tegninger eller ideer, også spesialmål leveres.
* Det er kvalitetsforskjell på tterdører. enkelte dører kan lå seg om de står spesielt tsatt for vær og vind.
* Alle dagens ytterdører er fullisolerte. Avgjørende for prisen er utseende og kvalitet. Hvordan døren er bygget opp, kvalitet på hengsler, låskasse, profiler, samt overflatebehandling.
* De fleste ytterdører er bygget opp av spesialpressede, harde tresponplater. På begge siden av døren er det som regel lagt inn hel aluminiumsplate som skal gi døren stabilitet og fungere som en dobbelt fuktsperre.
* Fortsatt leveres ramtredører, oftest i eik eller andre Fagmannens tips harde tresorter. Slike dører krever jevnlig vedlikehold i form av sliping og oljing. Ellers vil sprekker og misfarging oppstå.
* Bod- og kjellerdører er enklere dører med mindre isolasjon. kan slå seg hvis forskjellen mellom ute- og innetemperatur blir for stor.
* Mange av produsentene leverer dører i forskjellige standardfarger uten tillegg i prisen. Andre farger mot et pristillegg.
* Sort har vært en populær dørfarge de siste årene, men har tendens til å falme og bør derfor ikke stå i direkte sollys.
* Det anbefales å vaske malt ytterdør minst én gang i året for deretter sette den inn med bilvoks. Da bevares døren pen mye lenger.

Mer om dører:
www.gilje.no
www.natre.no
www.jomna.no
www.kloppen.no
www.swedoor.no
www.diplomat.no
www.vatnestrom-trevare.no
www.doria.net
www.skallevold.no
www.tun.no
www.trevaren.no