ANNONSØRINNHOLD

Dette må du tenke på når du bygger garasje selv

Kristian og Christina bygger garasjen selv – og her er deres beste tips og triks.

Bygge garasje

Vi i Villa har fulgt Kristian og Christina som bygger garasje selv, fra forventninger, byggesøknad, grunnarbeid – og til slutt bygging. Nå begynner garasjen å ta form, og Kristian og Christina deler sine beste byggetips.

Familien er nå ferdig med byggingen av garasjemodellen Hushovd, fra Igland Garasjen. Verken Kristian eller Christina har særlig med byggerfaring, og valgte å få levert ferdige elementer man må sette sammen selv. Garasjedrømmen besto av en romslig garasje med plass til biler, utstyr, sykler og verktøy – og kanskje til og med en guttestue. For å få drømmen oppfylt måtte de søke om å få bygge en fem meter høy garasje, noe som krever byggesøknad til kommunen. Når det endelig var i boks var det bare å ta fatt på bygningsarbeidet.

Og hvordan gikk det?

– Vi var heldig med at det var lite regn i byggeperioden. Ulempen var kanskje litt vel mye varme, da solen “står på” vår byggeplass hele dagen. Det har vært ekstremt varmt, og som en følge av det, noe redusert byggetempo. Men været kan man ikke gjøre noe med, så selve byggingen gikk greit, forteller paret.

– Det har tatt lenger tid enn det vi trodde på forhånd da – ting tar tid. Det dukket opp uforutsette småproblemer som stjal mye tid. Retting av vegger, vinkler som må stemme, skjeve materialer som må tvinges på rett plass. Men, vanskelighetsgraden var ikke for stor. Det var stort sett bare å følge monteringsveiledningen hele veien, fortsetter de. 

 Så langt, så bra, og Kristian og Christina har fått unnagjort mye av arbeidet.

7 tips til deg som skal bygge garasje

Nå derimot er garasjen nesten ferdig, og her kommer Kristian og Christinas erfaringer og beste tips:

1. Bruk monteringsveiledningen godt! Den har vært til stor hjelp med forklaringer, bilder og tegninger av det som skal monteres. Bygger du garasje fra Igland Garasjen kan du også finne monteringsvideoer på YouTube-kanalen til Igland Garasjen, i tillegg finner du flere videoer med tips om oppmåling av ringmur, grunnarbeid og søknadsregler. 

2. Vurder livssituasjonen din nøye i forkant og tenk over hvor mye tid du er villig til å bruke på byggingen. Jo mer erfaring man har, jo raskere går det. Kristian og Christina har ikke mye byggerfaring og brukte lengre tid enn de hadde trodd på forhånd. 

bygge garasje

3. Start med malingen underveis! Malejobben blir mye lettere dersom man maler veggene før dører, vinduer, lister og hjørnebord er montert. 

4. Planlegg isolasjon. Dersom du skal vente med å isolere garasjen, ta høyde for dette under byggingen, slik at det blir enklest mulig etterpå.

5. Vurder din egen byggeevne før du setter i gang. Kristian og Christina er veldig fornøyd med at de valgte elementer og ikke pre-cut-pakken som de først hadde planlagt. Velger man elementer leveres både takstoler og vegger ferdig sammensatt, og din jobb er å montere byggesettet sammen til en ferdig garasje.

6. Har du mulighet – bruk heisekran for å få opp gavlvegger! Det letter arbeidet betraktelig. 

7. Ikke bygg garasjen alene! Når man bygger garasje blir det noen tunge løft innimellom og det er greit å være to stykker på mange av byggetrinnene. Spesielt bæring og plassering av takstein er en relativt tung jobb som gjerne kan deles på flere armer og hender. Har man vond rygg er det lurt å overlate de tyngre delene av byggearbeidet til noen andre.

Etter flere måneder med arbeid og bratt læringskurve står endelig drømmegarasjen til Kristian og Christina snart klar. Hardt arbeid og en sommerferie med bygging til tross – er de fornøyde med garasjen?

– Nå har vi ikke fått fullført garasjen med alt vi tenker enda, så den er ikke i full bruk. Likevel har sommerbilen fått tak over hodet, og diverse sykler, kompressor, høytrykkspyler og alt mulig annet har et tørt sted og stå. Nå gleder vi oss til å få montert gulv i andre etasje, forteller de, og fortsetter:

– Vi kommer til å få stor glede og nytte av garasjen når den er helt ferdig, og angrer ikke på at vi satte i gang med dette prosjektet. Det var tungt der og da, men så blir det jo bra hver dag fremover.

Annonsørinnhold: Dette er en kommersiell artikkel skrevet av Kontent for Igland Garasjen.