Vær oppmerksom på falske CE-merker

Fra og med den første juli i år er det obligatorisk at alle byggevarer som selges i EØS-land er CE-merket. Men allerede nå – bare et par måneder senere – er falske merker i omløp.

-Vi er klar over at det forekommer falske eller feilaktige merkinger av byggevarer. Det kan for eksempel handle om at merkingen henviser til feil standard. Man må nesten påregne at hvis det er mulig å jukse i et system, så finnes det alltid de som vil komme til å utnytte det, sier Sara Elfving på det svenske Boverket, tilsvarende Direktoratet for byggkvalitet.

Hos Osram, som produserer belysning og er underlagt lignende CE-regler, har man også opplevd problemer med falsk merking. Arvid Furru er daglig leder hos Osram Norge.

– Vi har nettopp fått vite at det sirkulerer falske CE-merker, hvor underteksten ’CE Mark’ er byttet ut mot ’China Export’. I Norge har vi strenge kontroller og vi har fortsatt til gode å se falskmerkingen her, men man bør være ekstra oppmerksom dersom man bestiller belysningsprodukter på nettet eller handler utenlands, sier han.

Den ekte CE-merkingen, t.v., og den falske «China Export», t.h.