trevirke

Nordmenn har lange tradisjoner for å bruke tre i interiøret og i eksteriøret. Det er flere årsaker til det; tre er lett å bearbeide, enkelt å sette opp, raskt å overflatebehandle og lettvint å vedlikeholde. Tre er miljøvennlig, allergivennlig og barnevennlig.

Vi i Villa har snakket med tømrer Lars Gunnar F. Sørlie om hva som er lurt å ta hensyn til når du skal kjøpe nytt trevirke. Her får du tømrerens beste tips.

•    Trevirke til kledning
Det er viktig å unngå skjeve planker, hull i planken og synlige skader når du skal bruke trevirke som ytterpanel til huset. Husk også at treplank skal spikres fast på fasaden.

•    Trevirke til terrassegulv
Velg plank som er impregnert når du skal bygge terrasse. Det er også viktig å ha en viss tykkelse på planken slik at det ikke bli svikt i gulvet. Planken bør minst ha en tykkelse på 36 mm. All plank til terrasse skal festes med skruer, hvis det brukes spiker vil planken lett løsne.

•    Trevirke til panel
La trevirke til innendørs panel ligg inne og tørke før den festes til veggen. Det er ofte fuktighet i trematerialet og dette må få tørke før planken settes opp på veggene.
•    Trevirke til trapper
Sorter ut det beste materialet, som er rett, og uten hull  i trevirke.
•    Trevirke til listverk
Velg gjerne furulister, de er solide og kan limes i gjerdingene.
•    Trevirke til rekkverk
Bruk impregnert trevirke til rekkverk. Pynt på kledning kan utføres av vanlig panelbord.

Trepanel til vegger
Panel av tre finnes i mange dimensjoner og profiler. Velg gjerne en profil som harmonerer med husets øvrige stil.
Her er tre vanlige panelvarianter:

•    Klassisk/Vekselpanel

Denne profilen består av flate underliggere og overliggere med avrundede hjørner.
På 1700-tallet ble det brukt mye bred panel med relativt kraftig og bred profil. Vekselpanel er barn av klassisismen, der den brede panelen var dominerende, men med smalere, enklere og spinklere profil.

•    Moderne/Slettpanel
En slett panel – uten krimskrams – overflatebehandlet med en «drivved look» gir både kropp og øye ro og en god følelse. Selv om uttrykket er minimalistisk og moderne er man aldri i tvil om at det er ekte tre og tradisjonelle verdier.
Det er nettopp i slike miljøer trestrukturen kommer til sin fulle rett. Verken tapet eller MDF-panel vil kunne skape en tilsvarende stemning.

•    Tradisjonell /Rundfas
Profilert panel fikk sitt store gjennombrudd med sveitserstilen etter 1860 og ble denne stilens gjenganger. Det er særlig fas- og staffprofilering i ulike varianter og kombinasjoner som går igjen og som fortsatt har stor popularitet.

For mer info om trevirke:
Bergene Holm, www.bergeneholm.no
H.C. Thauglands, www.thaugland.no
Oslo Trevarefabrikk AS, www.oslotrevarefabrikk.no