Snart tar tape over for skruer og spiker

Nye, supersterke tapetyper gjør at vi taper stadig mer. Snart blir det vanlig å feste både bilder, hyller og speil med tape, spår ekspertene.

De fleste har et forhold til gaffa-tape. Enten man har gjort en quick fix, reparert noe eller hengt opp noe på en vegg.

Som oftest har gaffatapen vært en billig midlertidig løsning, men skal man tro ekspertene er tapen kommet for å bli i byggebransjen.

Ifølge nettstedet Newswire mener fagfolk at industritape har begynt å erstatte skruer og spiker.

– Fordelen med å bruke tape istedenfor skruer og spiker er at man slipper å få hull i vegger, fliser eller deler på en bil. Mange av tapene som lages i dag kan tåle svært mye vekt, sier markedssjef Hans Erik Lian i Relekta til Newswire. 

Han mener stadig flere får øynene opp for hvor mye som faktisk kan tapes.

– Klebrige taper brukes til å feste tepper, og elastiske taper til å holde på plass ledninger. Skumtape er blitt populært som tettemiddel i dørsprekker og vinduskarmer, sier Lian.

Tåler både vann, syre og varme

Ifølge Lian har industritape et større bruksområde i fremtiden enn det har nå.

– Sammenliknet med lim, er tape mer presis og lager heller ikke noe søl. Når du taper, vet du nøyaktig hvor mye du trenger, sier Lian.

– Under ideelle forhold kan den sterkeste industritapen ha en strekkfasthet på ti kilo per kvadratcentimeter. Det vil si at en dobbeltsidig tapebit av denne sorten, på størrelse med et cd-cover, kan løfte en vanlig personbil på rundt 1200 kilo, sier Lian.

Dessuten tåler industritapen både UV-stråler, vann, syre og høye temperaturer.

Skulle du eksempelvis få hull på hageslangen, er det ingen grunn til å kjøpe ny.

– Det finnes en selvvulkaniserende tape av gummi og silikon. Når den legges på, vulkaniseres den og blir en homogen bit som tetter igjen sprekker. Den kan også tette lekkasjer i kraner og andre koblinger, sier Lian i Relekta.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!