Du kan få overraskende mye penger for å gjenbruke disse materialene

Har du tenkt å kaste bunken med gamle byggematerialer som har ligget i hagen eller skuret i flere år? Da bør du lese dette først. Byggemateriale er nemlig utrolig dyrt å kjøpe nytt, derfor har de også en stor verdi i brukt tilstand. 

Hvis du pusser opp huset, skal pusse opp eller har gjort det for nylig, har du kanskje hauger med brukte treplater og murstein i hagen eller i skuret. Det ligner søppel. Men det er det ikke nødvendigvis. Du kan nemlig tjene gode penger på å gjenbruke disse materialene.

Noen byggematerialer koster ganske mye i ny tilstand, uten at de nødvendigvis har sviktet bare fordi de er byttet ut. Hvis du selger dem som gjenbruk i stedet for å kaste, kan du – for de fleste nok en overraskelse – få en god slant.  

Mange byggevarer kan fint bli eid av flere eiere:

– Flere byggematerialer er designet for å vare i mange år. Dette gjelder spesielt for husets “klimaskjerm” som vi kaller det, altså de ytre materialene. Vanligvis er det mellom 50 – 100 års holdbarhet på disse materialene, sier Jacob Brandt i DBA Guide. 

Han mener vi bør bli flinkere til å tenke på å gjenbruke de gamle bygningsmaterialene våre. Og du kan i tillegg tjene penger på det. 

Klimaskjerm: Boligens flater mot omverden samt alle overganger mellom disse. 

Så mye kan du tjene på brukte sinktakrenner 

Det er først og fremst produkter som har lang levetid og en høy nypris som er verdt å gjenbruke. 

Dette gjelder for eksempel takrenner av sink. De er ofte dyre og veldig holdbare, og designet har nesten ikke endret seg de siste årene. Så ikke kast dem! 

En sinkrenne er en holdbar takrenne med lang levetid og koster som regel mer en takrenner av stål og plast. Derfor er de spesielt populære. De kan være verdt mye, selv om de har sittet på huset ditt i flere år.

Fordelen med sinkrenner er at de tåler all slags vær og er ekstremt motstandsdyktige ovenfor både vind, saltvann, snø og kraftig vær. Nye sinkrenner er typisk blanke, men siden sink er et naturmateriale, endrer det utseende over tid og får en fin, matt patina.

En sinktakrenne koster mellom ca. 500-800 kr for ca.3 meter takrenne. De er designet til å vare i ca. 50 år. Mens stål og plast gjerne er litt billigere og varer rundt 25-30 år. Kobber er den dyreste modellen, men har ikke nødvendigvis like lang holdbarhet som de andre. 

For en normal enebolig, der den lengste siden normalt er 20 meter lang, skal du bruke ca.40 meter totalt på takrenner. Og det kan fort løpe opp i ganske mange tusenlapper. 

Du kan tjene penger på å gjenbruke

Både materiale i stål og metall kan gjenbrukes og selges til en god pris. Gamle radiatorer er derfor også relevante. 

Hvis du for eksempel skal bygge en ny terrassedør og det står en radiator på stedet kan du lett fjerne radiatoren og resirkulere den ved å selge den. Så lenge den er uten design eller funksjonelle fejl, trenger den ikke å gå på dynga. 

For radiatoren har de samme egenskapene som sinktakrennen. Det er et dyrt materiale, gjenbrukbart og de blir ikke nødvendigvis slitt etter å ha hengt i et hus i årevis. 

Stadig flere velger å kjøpe og selge brukte byggematerialer, og dette er delvis fordi vi stadig blir mer klimabevisst over egne valg.

– Det er i tiden å være bærekraftig. For ti år siden tenkte vi mest på energi når vi snakket om klima, men nå har vi en bredere forståelse av at det også er når vi kjøper byggevarer og klær. Karbonavtrykket har kommet på dagsorden, forteller Brandt.