Forslaget om nye klimavennlige byggeregler skal til høring og går de igjennom vil de senest gjelde fra 1. januar 2016.
De nye kravene blir slik:
- Mer energieffektive vinduer – trelags vinduer med ekstra god tetting.
- Mindre varmelekkasje – krav til mindre sprekker og utettheter i vegger, tak og gulv.
- Mer isolert gulv – ønske om at varmen ikke forsvinner gjennom gulvet i like stor grad som i dag.
- Mer effektive tekniske installasjoner – mer energieffektiv teknologi i ventilasjonsanlegg og vifter.
– De krever og setter nye, høye gebyrer og man får lite igjen, sier Dag Refling, utredningssjef i Huseiernes Landsforbund.
Hvert år fornyer vi omkring en prosent av husstanden i Norge – for det meste med å bygge nytt. Spørsmålet er hvor mye denne lille prosenten vil spille en rolle for miljøet. Rehabiliteringen i eldre bygg er størst og trengs mest, mener Huseiernes Landsforbund. Det nye forslaget vil for det meste gjelde for nybygg og ikke eksisterende boliger.
Det kan bli vanskelig å eldre hus til å matche de energieffektive kravene. Hus, så gamle som, fra femtitallet vil være enklere å rive enn å pusse opp.
Blir for dyrt
– Her er det litt for mye pisk og ingen gulrot! Man må ha en balanse mellom de to, sier Refling.
Forbundet mener at hvis husholdningene hadde fått igjen litt for arbeidet ville det friste mer å pusse opp, og med en støtteordning hadde det fristet for flere å møte klimakravene.
– Det er underlig å se at Norge hvert år sender millionbeløp for å bevare regnskogen, mens husholdningene her hjemme ikke mottar noe for å bli mer klimavennlige, sier Refling.
Dag Refling, fra Huseiernes Landsforbund, er ikke fornøyd med det nye forslaget. Pressefoto.
Vil ha skattefradrag
Huseiernes Landsforbund kom med flere innspill da det nye forslaget ble lagt frem. De foreslo et Rotfradag. Et Rotfradrag ville vært et skattefradag til de som oppgraderer hjemmet klimavennlig.
– Sverige innførte dette for flere år siden, og det har fungert veldig godt, sier Refling.
– På denne måten får man også oppgradert de eldre boligene og hvis man tenker på miljøet er det mer å hente på å oppgradere disse, mener Dag Refling.
Huseiernes Landsforbund mener at hvis man hadde innført et slikt fradrag ville også den svarte økonomien i byggebransjen sunket. Etter at Sverige innførte fradraget ble det mindre svart arbeid.
Forvirrende krav
Kravene gjelder først og fremst til de som bygger nytt, men reglene gjelder også for de som skal gjøre store endringer i sin eksisterende bolig.
Det står i forslaget at skal en større del av det allerede eksisterende bygget pusses opp vil kravene gjelde, men skal kun et rom pusses opp spiller det ingen rolle. Det kan for den enkelte huseier være vanskelig å forholde seg til disse reglene. For spørsmålet blir: Hvor mye kan jeg pusse opp før det stilles krav til meg?
– Her må den enkelte kommune gi svar, sier Refling. Han mener det kan være vanskelig også for dem å svare.
Dyrere for førstegangskjøpere
For førstegangskjøpere er faren stor for at det også blir dyrere. Med høyere gebyrer og strengere krav vil de nye byggene koste mer, og dermed må også markedsprisen på eksisterende boliger matche resten av markedet.