Sol og vårfølelse? Ikke gå i denne terrasse-fellen

Lite snø og strålende sol kan gi skikkelig vårfølelse i solveggen, men ikke la deg lure. Uansett hvor mild vinteren har vært, bør vårpussen fortsatt vente.

Ikke beis enda

– Det er lett å bli fristet til å beise terrassen sin tidlig. Da er alt klart til møblene skal ut, sier regionsjef Steinar Johannessen i Fargerike i en pressemelding.

Vårsola endrer likevel ikke det faktum at Norge ligger langt mot nord. Derfor står sola fortsatt for lavt på himmelen til at treverket rekker å tørke – selv om det er både sol og trivelig midt på dagen.

Derfor må terrassen være tørr

Rådet om å vente med terrassebeisen, er uavhengig av hvor mange dager det har vært oppholdsvær.

Det skyldes natteduggen. Den trekker ned i bordene hver eneste natt. Helt frem til månedsskiftet april er dagene fortsatt for korte til at treverket rekker å tørke skikkelig – selv på Sør- og Østlandet.

Og nettopp å beise fuktig treverk, er den vanligste feilen nordmenn gjør, forklarer Johannessen, som legger til at terrassen bør få et strøk med beis hvert tredje år.

– Beiser du før treverket er tørt, risikerer du at beisen flasser av igjen. I tillegg blir det vanskelig å få et jevnt og pent resultat. Beisen fester dårligere når det er fuktig, og ulike deler av terrassen tørker ulikt avhengig av solforhold og avstand til bakken, sier han.

Vårrengjøring av terrassen
Foto: Fargerike

Tre-dagersregelen

Hans råd er derfor enkelt:

Sett ut møblene og nyt solskinnet med god samvittighet. Og rydd det heller inn når kalenderen viser midt-april og det blir dags for årets terrasseinnsats. Bor du nord for Dovre, bør du vente enda litt lenger.

Vask eller rens den på en regnværsdag, og sørg for at den har fått minst tre dager med sammenhengende oppholdsvær før du tar frem beisen.

Hvis du vil være helt sikker på at bordene er tørre, kan du bruke en fuktmåler.

Slik gjør du terrassen klar

Alle terrasser har godt av en grundig vask etter vinteren. Dette gjelder uansett om den skal beises eller tåler et år til uten behandling.

Hvis overflaten er pen og jevn, holder det å bruke husvask som du skrubber med en stiv kost med forlengerskaft, og skyller bort etterpå.

Hvis beisen derimot er ujevnt slitt eller du ønsker å bytte farge, må du enten bruke slipemaskin eller ty til terrasserens. Det siste er et kjemisk middel som fjerner de gamle beisrestene. Siden beis er transparent, må du da gjøre en grundig jobb slik at du unngår skjolder. Husk å spyle bort alle rester etter terrasserensen etterpå.

Slipemaskin kan du leie hos en Fargerike-butikk. Pass på at terrassen er tørr før du sliper. Da unngår du at beisrestene blir en «graut».

Når terrassen igjen er tørr – én dag er nok hvis treverket var tørt før du begynte – kan du beise.

Beise terrasse
Foto: Fargerike

Slik lykkes du med beisen

Nøkkelen til et pent resultat – så sant underlaget er rent og tørt – er å gjøre jobben riktig. Da er det i grunnen bare to ting du må passe på:

Bruk rikelig med beis, og tørk av alt som ikke har trukket inn i treet etter cirka 10 minutter.

– Mitt råd er å legge beis på to bord samtidig, uten å stoppe. Mens de trekker, beiser du de to neste. Så tørker du av den overskytende beisen fra de to første bordene slik at det ikke ligger igjen en hinne. På denne måten jobber du deg bortover til hele terrassen er ferdig, sier Steinar Johannessen.

– Padden er utrolig god å jobbe med. Og det geniale er at beisen du tørker av, kan brukes på de neste bordene, sier han.

Når du er ferdig, er beisrestene i padden tørr, og du kan kaste padden i restavfallet. Og nyte resten av terrassesesongen med god samvittighet.

Lykke til!