6 smarte tips til deg som skal bygge terrasse

Hva er et hus uten en sjenerøs terrasse hvor du kan nyte utelivet? Her er våre beste tips for terrassebygging!

smarte tips til å bygge terrasse

På tide å bygge terrasse? I denne artikkelen lister vi opp hva du må tenke på før, under og etter terrassebyggingen.

6 smarte tips

  1. Størrelse og plassering
  2. Valg av materiale til terrassen
  3. Planter I potter og krukker
  4. Avkjølende skygge – parasoll og pergola
  5. Belysning
  6. Pynt ute for en koselig uteplass

1. Størrelse og plassering

Når du planlegger størrelsen på terrassen, er det alltid best å legge til litt ekstra i målene. Du bør i det minste ha plass til en grill, et stort bord og en parasoll.

En god tommelfingerregel er rundt 20 kvadratmeter for fire personer, og 25 kvadratmeter for seks personer. Pluss noen ekstra kvadratmeter for å få plass til solsenger, potter og en putekasse. 

Bygge terrasse – gjerde og trappetrinn

I stedet for å lage et gjerde som går rundt hele terrassen, får du den til å føles større ved å gjøre den til en del av hagen. Gjerne lag ett eller flere trappetrinn rundt om terrassen, som også vil være behagelig å sitte på.

Når det kommer til plassering av terrassen, er det greit å tenke på hvordan solforholdene er hjemme hos deg. Det å kunne spise middag i kveldssolen er alltid koselig, og er terrassen plassert nærme kjøkkenet unngår du unødvendig løping. Lar du terrassen fortsette rundt hushjørnet, får du to solposisjoner å velge mellom.

Husk å ikke plassere terrassen rett under et tre, våte løvblader er lette å skli på og kan skape råte på treverket.

Kveldsol på terrassen
Nesten ingen ting slår den hyggelige kveldsolen på terrassen. Foto: Getty Images

2. Valg av materiale til terrassen

At mange velger å bygge sin terrasse i tre er ikke så rart. Det er både rimelig og deilig å gå på da treverk holder en jevn temperatur. Vær imidlertid forberedt på at du må olje terrassen jevnlig for at den skal vare lenger.

Steinfliser er ellers et slitesterkt og lettstelt alternativ, men ikke like behagelig for bare føtter – og  noen ganger må det renses for alger. Husk også at mørke gulv blir veldig varme å gå på, på varme sommerdager.

Terrasse med steinfliser
Steinfliser er et slitesterkt alternativ til din nye terrasse. Foto: Getty Images

3. Planter i potter og krukker

Potteplanter gjør uteplassen mer innbydende. For å unngå at det ser rotete ut er det greit å bruke store krukker. Det gjør også at jorda ikke tørker ut så raskt og du har samtidig mulighet til å plante større planter som skaper romfølelse. 

Et lite tre eller prydgress gjør terrassen frodig. Velg gjerne et fargetema for plantene for å skape en helhet og se etter spennende bladverk, ikke bare blomster. Mørke blader som på en japansk lønn, en parykkbusk eller alunrot blir utrolig vakre når kveldssolen skinner.

Krukker til terrassen din

Når du velger krukker, husk at krukker av tre som for eksempel store eiketønner, har en god isolerende effekt og er frostsikre. Det gjelder for metallkrukker, mens leirkrukker må tas inn om vinteren.

Forskjellige krukker og potter til terrasse
Leirkrukker må tas inn om vinteren. Foto: Getty Images

4. Avkjølende skygge – parasoll og pergola

Du trenger også litt skygge for å kunne nyte terrassen din. Det er mange alternativer å velge mellom. Invester i en større parasoll som dekker bord og stoler, et elegant solseil som kommer i forskjellige former, en markise, eller hvorfor ikke en pergola med tak av sivmatter som vakkert filtrerer sollyset over sittegruppen.

Pergola gir skygge til terrassen
Det finnes mange forskjellige pergola-løsninger til din terrasse. Foto: Getty Images

5. Belysning

Kveldsbelysning gjør mye for å skape en koselig atmosfære på terrassen. Kombiner for eksempel lykter som har levende lys med elektrisk belysning.

Det enkleste er å sette opp noen stikkontakter samtidig som du bygger terrassen. Så kan du montere lyslenker som henger over terrassebordet , samt taklys og gulvlamper for utendørs bruk. Nå for tiden er det nok av utelamper å velge mellom som er like fine som innendørslampene.

kveldsbelysning er viktig for å skape en hyggelig atmosfære på terrassen
Riktig kveldsbelysning skaper en hyggelig atmosfære. Foto: Getty Images

6. Pynt ute for en koselig uteplass

Når gulv og tak er på plass, er det tid for siste finish som skaper den koselige følelsen. Akkurat som inne i stuen, trenger du komfortable puter og tepper å pakke deg inn i.  For å unngå for mye inn- og utbæring er det greit å ha en stor oppbevaringsboks eller putekasse utendørs. 

Har man en stor terrasse, kan det være fint å dele den opp i forskjellige områder. Det kan du gjøre ved å sette dekorasjonene i grupper i stedet for å spre alt utover.