Hold varmen med terrassevarmer

Terrassevarmere er et lettvint alternativ til utepeis. Men hva skal du velge?

Med en terrassevarmer kan du nyte flere høstkvelder ute uten å fryse. Det finnes flere ulike varianter av terrassevarmere – både drevet av elektrisitet, gass og infrarøde stråler. Enten du har stor terrasse eller en liten balkong, finnes det en modell som passer for deg.

– Man kan grovt sett velge mellom tre forskjellige terrassevarmere; gass, tradisjonell elektrisk, eller nykommeren kvartsvarme, som også bruker strøm, forteller Trond Paasche, energirådgiver hos Enovas svartjeneste. Elektriske terrassevarmere kan monteres i taket, på gulvet eller på veggen og krever ikke så stor plass. Frittstående modeller, både elektriske og med gass, kan flyttes rundt dit du ønsker og er dermed litt mer fleksible.

Elektrisk varme
Har du mulighet for strøm på terrassen, kan du relativt enkelt montere en elektrisk terrassevarmer. De fleste typene leveres med ledning og støpsel og krever ikke mer enn en 10 amperes kurs. På en 10 amperes kurs kan du maksimalt bruke 2400 watt. En 16 amperes kan du derimot belaste med inntil 3600 watt.

Husk på at stikkontakter skal monteres forskiftsmessig av en godkjent installatør. Du må også bruke en installatør dersom du ønsker å flytte eller videreføre et allerede eksisterende uttak.

Varmen fra disse elektriske modellene oppleves omtrent som varmen fra en peis. Du blir varm på den siden som vender mot varmekilden, og det er varmest for den som sitter nærmest.

Det finnes en mengde ulike modeller å velge mellom, både frittstående og modeller for enkel vegg- eller takmontering. Fordelen med de frittstående sier jo seg selv, du kan flytte dem rundt slik det passer deg. Dessuten har en stor gulvmodell stort sett bedre spredning enn en mindre, fastmontert type.

Tak og vegg
En veggmodell tar langt mindre plass, men fordeler ikke varmen like godt.
Har du en overbygget og permanent sitteplass, kan en takmodell som monteres over bordet være en god løsning. Den vil spre varmen relativt godt til alle rundt bordet. Ulempen med alle disse modellene er at varmen kommer ovenfra, og som kjent er det jo oftest på bena vi fryser. Da er et lunende pledd på hver stolrygg og en kurv med tykke ullsokker en hyggelig gest.

Det finnes også enkelte mindre gulvmodeller som kan plasseres under bordet. De gir en fin følelse av lunhet ved bena, men vi må gjøre oppmerksom på velte- og brannfaren! Det er fort gjort å komme for nær med et bukseben eller et pledd!
Trekk eller vind minsker dessverre varmeeffekten fra alle modellene betraktelig. Forsøk derfor å skape et lunt miljø ved sitteplassen.

Burda Term 2000W Vanntett reflektorvarmer på 2000 watt. Lekkert design i aluminium. Kan henges på vegg eller i tak. Pris kr 3999 (hos Expert)

Wimpel GT terrassevarmer fra Wimpel. Bordmodell. Plasseres midt på bordet. Trinnløs justering fra 1kw opp til 2,7kw. Pris kr 959.

Gassvarme
Dersom du ikke har strøm på terrassen, kan du oppnå god varme og lunhet ved hjelp av en gassvarmer.?Ulempen med gassbrennere er at de er klimafiendtlige. Når man brenner en kilo propan blir det produsert hele tre kilo CO2. I tillegg er de dyrere i drift enn de som bruker strøm.

Hos en større leverandør fant vi en typisk pris på 225 kroner for 11 kg propan. Dette er en vanlig flaskestørrelse. En kg propan har en brennverdi på 12 kWh. Omregnet gir dette en kWh pris på 170 øre/kWh.

– Det er ofte på høsten at terrassevarmerne tas i bruk. Da er strømprisen normalt høyere. I fjor, september-oktober, lå prisene på 90 – 110 øre/kWh inkludert alle avgifter. I følge Statistisk sentralbyrå lå snittpris for 2008 på rundt 90 øre/kWh. Med utgangspunkt i den prisen vil en 1000 Watts varmer koste 90 øre å bruke per time. Det vil si at å varme med propan er nesten dobbelt så dyrt som å bruke strøm, forklarer Paasche.

De tradisjonelle elektriske terrassevarmerne er oftest også billigere i innkjøp enn gassvarmerne. De rimeligste modellene kan du få for rundt 400 kroner, mens de modellene med høyest effekt koster opp mot 3000 kroner. De har gjerne en effekt på mellom 1000 og 3000 watt.

For store terrasser
De mest brukte modellene ser ut som en diger stålampe med brenneren som en hatt eller liten paraply på toppen. Gassflasken står plassert i et lukket kammer nederst. De krever mer plass enn en elektrisk varmer og egner seg derfor dårlig på små balkonger.

En gassvarmer er imidlertid et godt alternativ for deg som har en stor terrasse eller en stor sittegruppe som skal varmes opp. De krever ingen installatør, de er relativt enkle og montere og du trenger kun en gassbeholder fra nærmeste bensinstasjon for å oppnå den etterlengtede, lune sommerkvelden.

De fleste modellene har en to trinns-bryter, slik at du enkelt kan regulere varmen. I tillegg er modellene enkle å flytte på, så du lett kan skyve varmekilden dit du ønsker det. Best plassering får den dersom den kan stå som midtpunkt blant gjestene.

Tower Heater Silver fra Sunwind. Fakkel/terrassevarmer med levende flammebilde. Varmeeffekt: 4,9 kWLeveres uten gassregulatorsett.

Sort terrassevarmer fra Sunwind. Utstyrt med rustfri brenner og piezobrenner. Varmeeffekt: 13 kW. Gassregulator og slange medfølger. Veil. pris kr 2690.

Pass på vinden
Ved å plassere gassvarmeren bak den midterste stolen på langsiden av bordet vil den stort sett gi god varme til de fleste. Enkelte nye modeller har også tosidige brennere, slik at du lett skal kunne styre både varmen og gassforbruket som du selv ønsker det.

Ved litt vind vil dessverre varmeeffekten avta. Best effekt av terrassevarmeren får du derfor når sitteplassen ligger lunt til.

Infrarøde
Infrarøde terrassevarmere sender i kortbølgespekteret og varmer kun opp objektene lyset treffer. Slike varmere er svært effektive, også når det blåser, men avgir et forholdsvis sterkt, rødt lys som kan ta luven fra stemningsfull belysning med stearinlys.

Den nyeste teknologien på markedet er kvartsvarming, det vil si infrarød varme. Kvartsvarmere er generelt dyrere i innkjøp. Det unike ved kvartsvarme er at de infrarøde strålene kun varmer opp personer eller objekter som de treffer og kan derfor være mer økonomiske i bruk. Kvartsvarmere blir ikke påvirket av trekk eller vind og kan også monteres på vegg, gulv og tak. De kan også stå nærmere en markise eller parasoll enn en gassbrenner.

– Sammenlignet med ordinære terrassevarmere kan man redusere effektbruken, men samtidig få samme strålingsvarme på kroppen. Dette forutsetter at kvartsvarmeren har en regulator. Uten denne muligheten er de ikke mer effektive enn vanlige terrassevarmere, understreker Paasche.
Uansett hva du velger er det smart å kjøpe en terrassevarmer med regulering. Da trenger du ikke bruker mer strøm eller gass enn nødvendig.

Terrassevarmer fra Clas Ohlson. Tre effekter; 650W, 1350W, 2000W. Justerbart stativ. Pris kr 698.

Infravarmer fra Clas Ohlson. Stående modell. To effekter; 600W og 1200W, samt oscillerende reflektor. Med veltesikring. 1,5 m kabel med jordet støpsel. Pris kr 349.

Forhandlere:
Sunwind: tlf. 67 17 13 70, www.sunwind.no
Elkjøp: www.elkjop.no
Plantasjen: www.plantasjen.no
Europris: www.europris.no
Hyttebutikken: www.hyttebutikken.no
Wimpel: www.Wimpel.no
Clas Ohlson: www.clasohlson.no

Alle priser er hentet fra leverandørens/produsentens nettsider.