Gjør terrassen klar for sommeren

Gjør terrassen klar for sommeren med en god vask og kanskje en ny omgang overflatebehandling.

Vi er endelig kommet til mai måned, og snart er det igjen tid for å nyte dagene utendørs. Men før du finner frem hagemøblene og plasserer ut blomsterpotter, bør du ta deg tid til å gå over terrassen.

Mange lever i den tro at impregnert trevirke betyr at det er vedlikeholdsfritt. Det stemmer nok ikke helt. Og selv moderne terrassegulv i vedlikeholdsfrie materialer trenger en årlig vask etter vinteren. Sur nedbør, askeregn, fjorårets løv og årets pollen setter alle spor etter seg på terrassen.

Tid for vedlikehold: På tide å klargjøre terrassen for sommeren.

Årlig vask
Til den årlige vasken kan du bruke terrassevask eller kraftvask som er tynnet ut etter anvisning på flasken. Dette skal sprøytes ut over terrassebordene og deretter få virke noen minutter før du skrubber gulvet med en kost eller en stiv børste.

Spyl av til slutt, og bruk helst en vanlig hageslange da denne er mer skånsom mot treverket. Vær forsiktig om du bruker høytrykkspyler når du tar terrassevasken. Den kraftige strålen kan flise opp treverket, noe sommerens nakne føtter garantert ikke vil takke deg for.

Fjern gamle oljerester
Noen ganger er det ikke nok med bare en vask. Da kan det være behov for en ny omgang med beis eller olje. Når det skjer, bør du helst foreta en enda grundigere rens av terrassebordene først. Det finnes egne produkter for dette, som kalles terrasserens. Disse fjerner rester av gammel olje så vel som urenheter, begroing, og misfarging.

Fremgangsmåten er omtrent som ved den årlige terrassevasken, men ofte skal terrasserensen virke noe lenger enn kraftvasken. Les pakningsanvisningen for riktig fremgangsmåte.

Nye overflatebehandling
Når terrassebordene er vasket og renset, er det tid for å gi dem en ny overflatebehandling. Du kan velge mellom treolje eller terrassebeis.

– Det finnes mange oljer på markedet. Alt fra de helt billige som inneholder en god del White sprite til dyrere typer. Velger du den billige varianten, må du belage deg på å olje to-tre ganger i løpet av sommeren, skriver Vi i villas maleekspert, Heidi S. Sørensen ved Maleriet Fargehandel, i svar til en leser.

– Et annet alternativ er en vanntynnet beis. Denne har lengst holdbarhet, og du kan få den i mange fargetoner. Velger du en beis med litt fargepigmenter får du den optimale beskyttelsen mot UV-stråling, og du får samtidig en behandling som beskytter godt mot fuktinntrenging og sprekkdannelser, skriver Sørensen.

Du kan finne flere svar fra maleeksperten her.