10 råd til deg som vil ha en overbygd terrasse

En overbygd terrasse er en klar vinner, hvis man gjør det riktig. Sjekk denne listen med 10 gode råd som er smart å tenke over før du går i gang med å bygge en overbygd terrasse.

En overbygd terrasse holder regn og dugg borte, og holder på varmen på kjølige sommerkveldene.

Fordelen med en overbygd terrasse

En overbygd terrasse holder regn og dugg borte, og holder på varmen på kjølige sommerkveldene. Hvis det også er le, kan terrassen brukes tidlig på våren til langt ut på høsten, eventuelt med hjelp fra en terrassevarmer. Hagemøblene blir aldri våte, og hvis grillen får fast plass rett utenfor, så blir fort grillsesongen ekstra lang.

Sjekk om du kan bygge overbygget terrasse uten å søke

Det er mange fordeler ved å ha en overbygd terrasse, men før du starter å bygge skal du undersøke om du kan bygge overbygd terrasse uten å søke

Sjekk ut disse 10 tingene før du lager en overbygd terrasse

1. Hvor stor skal terrassen være, slik at du får mest glede av solen?

Tenk over størrelsen på terrassen. Det skal både være koselig i hverdagen og plass og kos til gjester ved grillen på kvelden. Det skal helst være mulighet for sol og le på terrassen. Hvis den hovedsakelig skal brukes på ettermiddagen og kvelden så er det en fordel at kveldssol får lov til å titte inn.

2. Skal overdekningen av terrassen være frittstående eller fast?

I hverdagen er det praktisk å kunne bevege seg fritt fra kjøkken/stue og ut på terrassen. Terrassen kan her heftes direkte på husveggen. Men terrassen kan også bygges frittstående i hagens koseligste kroke eller i forbindelse med er gjerde, skur eller carport.

3. Grav ut fliser før terrassen blir overbygd

Hvis du bygger nytt eller eventuelt vil skifte ut underlaget på terrassen så er det alltid lettest å grave ut til fliser, før du dekker over. Men husk å ha med eventuelle punktfundamenter med i planene.

4. Velg materiale som passer huset

Overbygd terrasse kan bygges med helt eller halvtak, av spinkle materialer eller som en arkitektonisk utbygging i samme stil og materialer som resten av huset.

Overbygd terrasse kan bygges med helt eller halvtak

5. Få le med planter og hekk

Du kan få le ved å plante hekk, ha levegg eller med sider som bygges sammen med overdekket på terrassen. Ved avskjerming bli terrassen usjenert – men husk at solen skal kunne skinne inn, og det er ofte flott å kunne se ut i hagen. 

6. Komme det nok lys inn i huset når man har overbygd terrasse?

Det er viktig at taket på en overbygd terrassen lar lys komme igjennom, slik at det ikke blir mørkt i rommene inennfor terrassen. Vurder eventuelt å gjøre vindusarealet bak overbygget til terrassen større.

7. Unngå kondens, fukt og drypp

Det er viktig at taket har en termoeffekt, slik at du unngår kondens, fukt og drypp. Avlukkede sider med glass kan også fås i termoglass for å unngå dugg og kondens.

8. Få styr på regnvannet

Når dere planlegger bygget er det viktig å ha en plan for vannet på terrassetaket. Vurder om dere skal la takrennen utløpe i kloakken, ned på tomten eller eventuelt i en regnvannstønne. Et nytt tak på en overdekket terrasse er en god mulighet til å oppsamle regnvannet å gjenbruke det. Se hvordan her

9. Vurder vedlikeholdsfritt tak til overbygd terrasse

Mange overbygde terrassetak er vedlikeholdsfrie i pulverlakkert eller galvanisert stål, glass og kraftig polykarbonat. Da unngår du flere vedligeholdelses prosjekter.

10. Skal den overbygde terrassen kunne omgjøres til en utestue?

Det er smart å forberede den overbygde terrassen slik at den lett kan endres til en hagestue hvis dere får lyst til det.