Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Det har SINTEF Byggforsk opplevd, som er et norsk forskningsinstitutt som forsker på bygg og infrastruktur. Instituttet sertifiserer og godkjenner og kvalitetssikrer at byggevarer lever opp til grunnleggende egenskaper.

Disse godkjenningsmerkene kan brukes i markedsføringen av byggevarer, og det er det noen som har dratt litt ekstra nytte av.

– Vi opplever stadig oftere falske referanser til produktdokumentasjon fra SINTEF, og at produkter som aldri har vært testet eller vurdert av oss, blir markedsført med henvisning til at produktene er sertifisert eller godkjent av SINTEF, sier forskningssjef Jan Olav Hjermann i en pressemelding.

Be om dokumentasjon

SINTEF har oppdaget at både godkjenningsmerket og logoen deres har blitt brukt ved markedsføring av produkter som ikke har blitt godkjent av instituttet. 

– Dette er en uheldig tendens som vi gjerne vil gjøre markedet oppmerksom på. Vi vil gjerne ha tilbakemeldinger dersom noen kommer over falske referanser til SINTEF-dokumentasjon. Produktdokumentasjon som er utstedt av SINTEF Byggforsk finnes på våre hjemmesider, sier Hjermann.

Du burde derfor være litt ekstra obs når du kommer over en godkjenning. For å finne ut om du kjøper et produkt som faktisk er godkjent av SINTEF kan du gå inn her og søke etter det aktuelle produktet.

Du gjør også lurt i å be om få se dokumentasjonen på godkjenningen eller sertifiseringen om det blir hevdet at produktet er godkjent. Får du se dokumentasjonene skal det være enkelt å se om den er ekte og gyldig.

SINTEF Byggforsk usteder følgende godkjenninger og sertifiseringer:

– SINTEF Teknisk godkjenning

– SINTEF Produktsertifikat

– Europeisk Teknisk bedømmelse

– Europeisk CPR-sertifikat