Valgte tomta før huset

Familien Helland valgte tomta før de valgte drømmehuset. Slik sørger de for at tomt og hus passer perfekt sammen.

– Vi fant tomten først og forelsket oss i området. Så begynte vi å tegne huset. Huset kan man endre, men tomta er fastlåst, sier Merethe Helland.

Dette er ikke første gang familien Helland bygger hus. Boligen de nå bor i, bygde de for seks år siden. Siden den gang har familien blitt større og behovene har endret seg, men de trives i området. Det ble avgjørende da de skulle velge tomt å bygge det nye huset på.

– Vi bor i nærheten i dag, og vi liker området, men vi kunne tenke oss en bolig med en annen planløsning, og gjerne i et mindre byggefelt med mer ro og nærmere naturen. Det har vi fått nå, sier Merethe

Planlagt sammen
Ved å velge tomta før de valgte hustype, har de sikret seg at tomt og bolig passer perfekt sammen.

– Tomta og huset har blitt planlagt sammen. Vi ønsket i utgangspunktet å ha alt på en flate, men med ei tomt på litt over et mål ville det ikke bli mye hage igjen ettersom vi ønsket så mange rom. Over garasjedelen har vi derfor tegnet på en annenetasje, som vil bli en egen avdeling for barna. Det er perfekt, for da vil det ikke støye ned i stue og kjøkken på samme måte som om vi la annen etasje over hele huset, forteller Merethe.

Selv om de har fått forme huset stort sett etter eget hode, har de også hatt begrensninger å forholde seg til.

– De kommunale reglene for utnyttelsesgrad på tomta har hatt en betydning da vi trodde utnyttelsesgrade gjaldt grunnflaten og ikke det totale arealet. Der tok vi feil, og det betydde at vi måtte minske huset med 40 m2 etter at det var ferdig tegnet. Det syntes jeg var fryktelig dumt, men sånn måtte det bare bli, sier Merethe.

Uforutsette problemer
Men selv om de fant drømmetomta, betyr ikke det at den ikke har bydd på litt problemer underveis. Det viste seg nemlig at tomtegrunnen var litt annerledes enn hva de hadde forventet.

– I grunnarbeidsprosessen vet man ikke 100% hva som befinner seg i grunnen, og det kan føre til uforutsette kostnader. Vi trodde det var fjell under hele tomta, men det stemte ikke. Vi ble nødt til å fylle på med pukk, noe som gjorde forarbeidet litt dyrere enn antatt, sier Merethe.

Etter at tomta var valgt ut, kunne familien Helland begynne å tegne drømmehuset.