Mikrohus: En økonomisk løsning

Mikrohus kan være både en billig og bærekraftig løsning for deg som ikke trenger flere ti- eller hundretalls kvadratmeter å bo på. Eller kanskje du ønsker deg et anneks? 

mikrohus

I den vanskelige økonomiske tiden vi lever i nå, er det mange som ønsker å tenke kreativt for å spare penger. Fra juli 2023 blir det faktisk enklere å bygge mikrohus, så kanskje dette er en løsning som kan fungere for deg?

Hva er et mikrohus?

mikrohus
En drøm! Foto: Getty Images

Vel, utrolig nok så er det et veldig lite hus! Som oftest er husene under 30kvm. Selv om dette høres umulig ut å leve i, er det utrolig mange innovative og kreative løsninger hvor man utnytter både bredde- og høydemeter i tillegg til smarte planløsninger og oppbevaringsmuligheter. 

Mikrohus kan både brukes som helårsbolig, anneks eller hytte. Det er mange muligheter for deg som ønsker å teste en minimalistisk tilværelse! Det finnes også flere mikrohus som tilbys med hjul, hvilket gjør det enklere for deg å ta med hjemmet eller hytta hvor enn du måtte ønske. Du skal bare huske å avtale med grunneier eller få tillatelse fra kommunen. 

Lønner det seg? 

Det finnes mange forskjellige varianter av mikrohus, og derfor varierer prisen selvfølgelig også, som med alminnelige hus. Dog, vil prisen være markant lavere enn de tradisjonelle hjemmene! 

I følge minihus.net, kan du forvente å finne et mikrohus til en gjennomsnittspris på mellom 500.000-900.000 kroner. Utgiftene vil påvirkes av variabler som for eksempel hvorvidt du velger å kjøpe tomt eller om du leier, og størrelsen på mikrohuset. 

Likevel vil det overordnet sett koste en brøkdel av hva et hus vil koste. Strømforbruket ditt vil naturligvis være mye lavere. Det er også gode muligheter for å gjøre det svært miljøvennlig, som for eksempel bruk av solcellepanel og vedlikeholdsvennlige materialer. 

Nå blir det enklere å bygge mikrohus

Mikrohus går innenfor de samme reglene som en campingvogn, dog vil reglene variere i forhold til hvor ofte du ønsker å bo i det – langvarig, periodevis eller kun en gang i blant. Det vil også variere med tanke på hvor du ‘bosetter’ deg – langs veien, i skogen, på fjellet, i sentrum eller litt utenfor byen. Her må du henvise deg til den aktuelle kommunen. 

Fra juli 2023 kommer det nye regler for å bygge frittliggende mikrohus på under 30kvm. Dette sier Direktoratet for Byggkvalitet på sine nettsider. Her hevdes det at målet med de nye reglene er for å tilrettelegge for alternative boløsninger.

Reglene i plan- og bygningsloven forblir de samme, men mikrohusene får færre tekniske krav enn en vanlig enebolig. Du kan lese mer om de spesifikke endringene her. 

Kilde: Minihus.net, Direktoratet for Byggkvalitet , Norske Mikrohus