Mestermøte med dagslyset

Bygg et hus i pakt med tomten og naturen rundt – det vil du aldri angre på.

Starten på dette huset var en tanke om å få maksimalt med dagslys inn. Samtidig ville man gjerne ha en moderne form og optimal romfølelse. Mesterhus tenkte lys når de skulle lage et nytt hus, og administrerende direktør Arve Solheim tok initiativet og kontaktet Velux.

Arkitekt Torben Thyregod tegnet det spesielle huset sammen med arkitektkollega Arne Brandt. Arkitektene formet huset med basis i det nordiske lyset. Inspirert av norsk natur og staute fjell har huset fått en høyreist, skråstilt fasade. Innenfor døren ser vi at de danske arkitektene kan sitt yrke. Hovedplanet et åpnet opp, takhøyden rommelig og vinduer dandert på fem sider.

Dagslys er det gunstigste lyset for oss mennesker, forklarer Torgeir Øverås  administrerende direktør i Velux.

– I et land med mørketid store deler av året har vi nordmenn ekstra godt av dagslyset. Man har kommet et stykke på vei her, og vi ser mange hus med vinduer eksempelvis i en hel vegg. 

– Det vi burde tenke mer på er å få et balansert dagslys, ikke lyst ett sted og mørkt et annet sted. Ofte ser vi boliger med svært godt lys i fasaden, mens kjernen og ofte trappeoppgangen ligger i mørke. – Ved bevisst bruk av vinduene i alle husets sider, inkludert taket, får man et balansert dagslys inn i huset – i hele huset, poengterer Øverås.

Lys fra fem sider

Det nye Mira-huset har en rekke panoramavinduer i fronten, og bruken av takvindu forsterker effekten av dagslyset. I høst ble det første huset reist i Kolvereid utenfor Rørvik.

Den tyske legen Sabine Moshøvel vet å sette pris på norsk natur. Huset kunne ikke vært bedre plassert, med orkesterplass over Follafjorden og med lys fra både himmel og sjø. – Jeg bodde 3–4 km unna, forteller Sabine, og var mye her ute. En gang skal jeg visstnok ha sagt at her skal jeg bygge hus en dag, ler hun.

Dette er et helt nydelig sted å bo, med fantastisk natur, og bare 10 minutter å kjøre inn til sentrum. Legen er opprinnelig fra Tyskland, men har slått seg ned i kyst-Norge. Det var tilfeldighetene og jobbmulighetene som førte henne til Norge og Nord-Trøndelag.

– Noen naboer fortalte meg at tomten kanskje skulle selges, og jeg var så heldig å få kjøpt akkurat denne tomten. Så ville jeg gjerne finne et hus som kunne passe på tomten og til utsikten.

Ville bo i naturen

Hva var det som gjorde at hun valgte akkurat dette huset? – Jeg ville gjerne bo litt inn i naturen, forklarer Sabine.

– Her har jeg vid utsikt til naturen rundt, samtidig som det ikke er noe innsyn her. Lyset er også spesielt med lys fra alle kanter; fra fire retninger og i tillegg fra taket, forteller hun fornøyd.

Huset har skrått tak, og innenfor de seks panoramavinduene finnes en åpen løsning for mesteparten av etasjen. Her ligger stue, kjøkken og spisestue ut mot havet med opptil fire meter takhøyde. I bakkant finnes to soverom og bad i til-legg til entré ved inngangspartiet. Over dette første planet er det bygget nærmest et galleri med ytterligere to soverom og bad. Sabine setter pris på besøk hjemmefra og lar gjestene få plass til å kunne bo der en stund. Til sammen rommer huset 205 kvadratmeter, fordelt på halvannet plan.

Hvordan er det nå når du har fått bodd her en stund, fungerer huset i hverdagen?  – Å ja, det er stor forskjell fra der jeg bodde før. Selv med mye vinduer er det bedre isolert her, og jeg holder varmen godt. Jeg har ikke panelovner, kun gulvvarme, og holdt varmen selv i 15 kuldegrader her etter jul, forteller Sabine.

Vannbåren varme er lagt i gulvene og er hovedvarmekilde sammen med peis-ovn. Det gir en lun og god varme, og eieren syns det blir varmt og godt selv med 18–19 grader inne. Den åpne kjøkkenløsningen er fra Sigdal og har et rent og enkelt design. Den samme parketten er valgt på gulvet rundt i huset og skaper helhet og harmoni – samtidig som den ikke stjeler for mye oppmerksomhet.

Hovedbadet viser Sabines sans for detaljer, her er det flettet inn fliser med fargesterke fisker. De er laget av Sabines mor. Interiøret ellers er lyst og delikat, og lar utsikten få fokus. Øynene kan vandre ut gjennom vinduene og videre til den levende fjorden og den skiftende horisonten.

“Det vi burde tenke mye mer på ved nybygg er balansert dagslys.”

Planlegg vinduene:

1. Dagslys er viktig. Plasser vinduene slik at de gir balansert dagslys i hele huset.

2. Vinduet vil være dårligere isolert enn en vegg, men dagens vinduer isolerer atskillig bedre enn før. Nye energiglass og blendingsgardiner isolerer og demmer godt opp for eventuelt varmetap.

3. Plasser vinduene riktig i forhold til himmelretningen. Det vil ha mye å si i forhold til lys og varmeregulering.

4. Bruk vinduer i kombinasjon med takhøyde og åpne romløsninger, så utnyttes dagslyset maksimalt.

5. Velg riktig størrelse på takvinduer i forhold til ønsket lys inn og utsikt ut.

6. Alle har hørt en historie om takvinduet som var lekk, og ofte er det monteringen som er årsaken. Dette medførte at Velux endret monteringsprinsippet i 1997 og gir nå 10 års garanti på vinduene og monteringsproduktene.

7. Takvinduer må monteres riktig; bruk en håndverker som kan faget sitt.

8. Husk at vinduene må kunne rengjøres. En vendbar løsning forenkler pussen av takvinduene.

9. Selvrensende glass er enda forholdsvis nytt, men de skal kunne holdes rene bare med naturens eget regn.

10. Takvinduer er ikke dyrere enn vanlige vinduer, men med en komplett monteringspakke blir det noe mer kostbart. 

bildetekst

Med store panoramavinduer fanges utsikten til vakker natur inn.

bildetekst

Inngangspartiet er preget av store vinduer, som gjør det til en god opplevelse å stige inn i hallen.

bildetekst

I det åpne allrommet er det høyt under taket. Her strømmer dagslyset inn fra mange ulike vinudusløsninger.

bildetekst

Badet er moderne og komfortabelt innredet med tanke på å vare lenge.

bildetekst

Huset har en unik beliggenhet med storslagen utsikt.

bildetekst

bildetekst

Her er planskisser av husets fasade.