Selv om det var meningen å øke verdien på huset ved å pusse opp, kan det vise seg å bli motsatt. Etterisolering sparer strømkroner, men feil utførelse kan gi sopp- og råteskader og kan bli veldig kostbart å rette opp.
Når man skal pusse opp gamle hus, kan man ikke alltid velge moderne løsninger og materialer. Mange tror også at alt som ser slitt ut må byttes ut med nytt.
Dermed kastes originaldeler som gjør at huset ødelegges rent estetisk. Skaff deg kunnskap og gi den jobben du selv ikke klarer til en håndverker som kan gamle hus!
- Kom i gang: 6 tips for å finne riktig håndverker
Vi tok en prat med Byggvernlosen Fredrik Jensen.
Med bakgrunn både som tømrer og BA i bygningsvern fra Gotland, er han som en fastlege for gamle hus. «Sjel og sjarm er ikke hyllevare», hevder Byggvernlosen.
Skal du pusse opp – sjekk at ikke du gjør de tabbene som koster mest kroner:
1. Feil etterisolering
Det kan være mye penger å spare på strømregningen ved å etterisolere gamle hus. Men det kan bli virkelig dyrt hvis ikke jobben gjøres riktig! Feil etterisolering i gamle hus fører til mugg, sopp – og etter hvert kanskje råteskader.
Mugg og soppsporer kan føre til allergiske reaksjoner og forverre astma. Råteskader kan bli dyrt å rette opp. I de tilfellene hvor råteangrepene går på bærende konstruksjoner, er det også en fare for at bygget kan kollapse.
– Når gamle hus repareres følges ofte prinsipper ment for nye konstruksjoner. Husene blir hybrider i forhold til teknisk tilstand, og de blir kopier av seg selv når det gjelder aldersmessige uttrykk, forteller Jensen.
Ulike bygningskonstruksjoner skal etterisoleres på forskjellig måte.
Feil isolering har gitt råte i taket etter få år. Foto: Byggmester Frank Berg
2. Leire i gulvet
Fjerning av stubbloftsleire koster masse og kan være veldig dumt. Mot kjelleren kan det ha en effekt å bytte ut leiren med isolasjonsmateriale.
Enten du selv bor på to etasjer, eller du har en nabo under, vil du ha det så lydtett som mulig. Stubbloftsleira er tung og isolerer bare mot lyd, ikke mot kulde.
Hvorfor er det dumt å ta den ut da?
1: Du kan fortsette å la naboen i etasjen under varme opp leiligheten din.
2: Du slipper en sint nabo som ikke kan forstå hvorfor de nye naboene bråker så vanvittig mye mer enn de forrige.
3: Du sparer penger på utsuging, isolasjon og nytt gulv.
Forfallet har kommet langt men vinduene har stått i 80 år. Litt ny linoljemaling og de er like fine igjen! Foto: CEWG
3. Bytte vinduer
Mange tror at vinduet må byttes ut hvis malingen flasser. Da velger du å kaste gull og kjøpe gråstein dyrt. Det er en grunn til at vinduet ditt har stått i snart 100 år!
INGEN nye fabrikklagde vinduer lover å holde så lenge. Det er billigere å restaurere de skadete vinduene enn å bytte alle.
– De gamle vinduene er ofte laget av gode materialer, nemlig kjernen av det kvaerike treverket. Dette gir vinduene lang levetid uten at det er tilsatt kjemikalier.
Jensen er ikke i tvil om at de gamle vinduene kan bli like gode som nye, med enkle grep.
- Noe for deg? Dette huset har bare gjennomsiktige vegger
SINTEF Byggforsk har nylig testet tradisjonelle vinduer med innervinduer. Resultatene viser at vinduene kan bli gode. Dette vil føre til at flere originalvinduer i eldre hus bevares.
Kjerneved
Gamle vinduer er håndlaget i kjerneved. Glassene er gjerne ruglete og bryter lyset på en fin måte, vinduene kan vedlikeholdes og er laget for å vare.
I mange tilfeller holder det å skrape bort løs maling og kitt, kitte opp på nytt og male med linoljemaling. Så holder de i 100 år til! Må du bytte eller etterhvert vil sette huset tilbake til dets tidligere utseende – husk at du får den kvaliteten du betaler for.
4. Feil maling
Skrekken for mange er når det bobler på veggen og du aldri får et bra resultat – og så ender det med at kledningen må byttes.
Hvorfor bobler det på veggen? Spesielt i perioden 1930-1960 ble kledningene grunnet med masse kokt linolje når huset var nytt. Dette ble gjort fordi oljen tar godt vare på treverket.
Men når man malte oppå dette feite panelet, så kom boblene. Linoljemalingen fikk skylda.
Opp gjennom tiden har veggene blitt malt med ulike typer maling.
– Man kan male for å forskjønne, eller for å ta vare på treverket. Oljer er godt for materialer som utsettes for vær og vind. En plastfilm for å dekorere huset gir ingen beskyttelse den dagen den begynner å sprekke opp, forteller Byggvernlosen.
Hadde man ikke malt med tette, moderne plastmalinger oppå linoljemalingen som var der originalt, ville det ikke boblet og flaket seg så ille mange steder.
- I dette huset er alt gjenbruk – badet kostet 617 kroner!
Tette malinger øker sjansen for råteskader på gamle hus også. All maling sprekker opp og fukt vil trenge inn i treet. Problemene oppstår når denne fuktigheten ikke slipper ut igjennom den tette malingsfilmen.
Den beste løsningen for huset er å skrape løs gammel maling og male på nytt med linoljemaling av god kvalitet. Mal med tynne strøk og la det tørke godt mellom strøkene.
Gammelt tre får nytt liv med riktig maling. Foto: Else «Sprossa» Rønnevig
5. Selge muselort som rosiner?
Mange kaster de gamle dørene og kjøper nye. Dette er en kjempetabbe! Verdien på huset ditt vil reduseres betraktelig hvis du bytter ut originale deler. For ikke å glemme de gamle jernovnene!
ByggvernLosen er ikke i tvil: – Det finnes kriterier for hvordan noe skal fungere, men ingen oppskrift på hva som skal til for å fascinere. Trendy mote går fort ut på dato mens all erfaring viser at gammelt ikke er bakstreversk. Glem et stylet image. Sats på stilsans og stilsikkerhet!
Erfaring viser også at kjøpere av gamle hus ser etter detaljer som lister, stukkatur og originale fyllingsdører. Hvis du skulle lure på om det er kvalitetsforskjell på den gamle døra og en ny – prøv å løfte på dem. Den nye greier bestemor alene, den gamle må du ringe fetterne dine for å få på plass.
Mange tror også at en litt skakk og ujevn kledning på huset må byttes. Når ingen kledningsbord er like brede oppe og nede? Da har du en yttervegg av superkvalitet, for den har stått der veldig lenge! Her er hvert eneste bord plukket og høvlet for hånd – og med litt omsorg vil det stå noen hundre år til.
Etter hvert som originale deler byttes med nye i et moderne formspråk, har man ikke lenger et gammelt hus. Man har ikke et nytt heller. Det er ingen stor etterspørsel etter estetiske tabber.
6. Dårlig planlegging
Bli kjent med huset ditt! Hvorfor? Bare vent til du ser underpunktene her: Aller, aller først må du finne ut om huset er fredet eller om det ligger i et område som er regulert til bevaring. Er det fredet betyr det at samfunnet har vurdert ditt hus som så verdifullt at det må tas ekstra godt vare på.
Å ikke ha en god dialog med myndighetene kan bli dyrt. Sjekk om du kan søke tilskudd til restaurering, eller om du kvalifiserer til fritak for eiendomsskatt!
- Ha alt på det rene: Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning
Det er også mange penger å spare på å gjøre en befaring på forhånd for å finne ut hva som må gjøres, hva som bør gjøres og hva som eventuelt kan gjøres.
Listen over hva man ser for seg i forkant er ofte større enn hva som faktisk er nødvendig. Og så er det greit å ikke støte på kostbare og ubehagelige overraskelser underveis.
– Hus og eiendom er den største verdien de fleste folk har. Og de vil ta vare på husene best mulig. Begrepet bygningsbevaring er derfor ikke kjedelige begrensninger, men en hjelp til å forstå og forvalte huset på beste måte, både i funksjon og form, sier Jensen.