5 tips til å finne en håndverker du kan stole på

Det kan være litt av en hodepine å finne seriøse håndverkere. Her er de beste tipsene til hvordan du sjekker om de gjør en skikkelig jobb!  

1 Beskriv jobben nøye

Lag en presis beskrivelse av oppdraget, og legg gjerne ved bilder og skisser. Du bør også si noe om hvor lang tid det skal ta, og om du vil ha et tilbud med fastpris eller et overslag. Både beskrivelse, tidsramme og pris skal inn i kontrakten når den tid kommer:

– Prisen skal være inkludert moms om ikke annet er opplyst. Ikke betal på forhånd, slik at du kan sikre deg hvis jobben ikke blir ferdig, eller at du oppdager feil, sier Ingeborg Flones, direktør for Forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Ingeborg Flones er direktør for forbrukerspørsmål i Forbrukerrådet. 

2 Sjekk fagkunnskap

– Et av de vanligste spørsmålene til Forbrukerrådet gjelder håndverkere, opplyser Ingeborg Flones, som anbefaler at du sjekker om håndverkeren har nødvendig godkjenning.

– Kun faglærte elektrikere kan utføre arbeid med elanlegget, og skal du pusse opp badet, kan forsikringsselskapet ditt ha krav om at våtromsnormen følges. Sjekk om rørleggeren har de nødvendige sertifikatene, sier Flones.

Hilde Lillejord stolte på håndverkerne som jobbet på badet hennes. Det skulle hun aldri ha gjort. 

Håndverkeren bør ha fagbrev og være medlem i et fagforbund. Flere av disse har søkbare lister over medlemmer:

* Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund

* Elektrikernes bransjeorganisasjon Nelfo

* Rørentreprenørene Norge

* Fagrådet for våtrom

Du kan også bruke Kompetansesjekk.no og Mesterbrev.no, hvor du kan lete blant flere fagområder.

– I malerbransjen er falsk markedsføring av mestertittelen et stort problem. Jeg har selv sett mange eksempler på bedrifter som markedsfører seg som mestere uten å være det, sier Einar Hanisch, fagsjef i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF).  

Er maleren så god som han gir seg ut for å være? Sjekk påstått fagkunnskap nøye!

3  Sjekk seriøsitet

Har firmaet til håndverkeren solid økonomi? Sjekk firmaet i Brønnøysundregisteret for å se om firmaet i det hele tatt er registrert, hvor mange år det har eksistert og om de har levert inn godkjente årsregnskap eller er konkurstruet.

For å øke seriøsiteten i byggebransjen, har Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) utvidet ordningen med sentral godkjenning fra 1. januar i år:

– De godkjente bedriftene skal nå ikke bare være faglig kvalifisert, men må også dokumentere at de driver lovlig, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Dibk har en søkbar liste over seriøse aktører i byggebransjen.

4  Sjekk referanser

Når du har funnet en seriøs og kunnskapsrik håndverker, bør du i tillegg forsikre deg om at vedkommende har gode referanser. Be om navn og telefonnummer til noen håndverkeren har jobbet for før, og still spørsmå om både pris og kvalitet. Et kjapt nettsøk på firmanavnet kan også avsløre både ris og ros fra tidligere kunder. Om firmaet er registrert på Mitt anbud, kan du også sjekke hvor fornøyde kundene er. 

Sørg også for å skrive en skikkelig kontrakt før jobben utføres.

5 Hvis du skal klage

Det kan bli opphetet konflikt om du blir uenig med håndverkeren. Sørg for gode kontrakter!

– Om du har fulgt alle råd, men likevel får problemer, bør du sette deg ned og skrive en klage til håndverkeren, sier Ingeborg Flones hos Forbrukerrådet. Hun anbefaler å holde tilbake penger, og at summen skal stå i forhold til det arbeidet du klager på.

– Løser ikke saken seg, kan Forbrukerrådet mekle. Blir ikke saken ordnet opp da, kan du ta klagen videre til Forbrukertvistugvalget for en endelig avgjørelse. Det kan ta en stund å få slike saker løst, og derfor er det viktig å gjøre grundig forarbeid i å velge rett håndverker, avslutter Ingeborg Flones.

PS: Visste du at du risikerer fengselsstraff dersom du ikke betaler håndverkeren på korrekt måte? Les hvorfor her!

Kilder: Forbrukerradet.no, dibk.no, ifi.no, huseierne.no