Nå pusser vi opp mer enn aldri før

I fjor brukte nordmenn nesten 67 milliarder kroner på å fikse på boligen. – Vi er glad i å forandre på ting og har råd til det, mener markedsekspert.

Male, bygge, slipe, pusse. Nordmenn pusser opp som aldri før, og i fjor brukte vi nesten 67 milliarder kroner på å pusse opp og vedlikeholde boligene våre, viser undersøkelser utført av Prognosesenteret.

Og det stopper ikke der. Norge ligger nå på toppen i Europa når det gjelder å pusse opp boligen.

For det kommende året har omtrent halvparten av husholdningene i landet konkrete planer om å pusse opp boligen, og en tredel vil pusse opp innvendig.

– Flere og flere ønsker å pusse opp boligen sin, og aktiviteten i oppussingsmarkedet har vokst stødig over lengre tid, sier markedsanalytiker i Prognosesenteret, Erik Horgmo, til viivilla.no.

Hvorfor pusser vi opp oftere?

Det er flere grunner til at vi er så glade i å pusse opp hjemme. Vi har både økonomien til det samtidig som at vi er mer inne på grunn av kulda og den lange mørketiden enn de lenger sør i Europa.

Når vi først tilbringer så mye tid inne som vi gjør, er det også større sannsynlighet for å bli lei. Da er det flere som ønsker forandringer på både interiør og planløsninger.

I Norge er det også vanligere å eie bolig enn det er i andre land som for eksempel Tyskland og Sverige, hvor det er vanlig å leie.

I Norge eier 85 prosent sin egen bolig, noe som gjør at det også er lettere for oss å pusse opp.

– Flere ønsker også å sette sitt personlige preg på boligen de eier, påpeker Horgmo.

Stuen i fokus: Stuen er ofte det rommet de fleste prioriterer når de skal pusse opp. Foto: Getty Images.

Stuen er førsteprioritet

Når vi først setter i gang med oppussingsprosjektet, er det som regel stuen vi går løs på, viser undersøkelsene fra Prognosesenteret.

Dette er gjerne det viktigste rommet i huset for mange fordi det er her vi tilbringer mest tid.

En tredjedel av de som planlegger å pusse opp inne har klare planer om å pusse opp nettopp stuen.

– Stuen er ofte veldig enkel å pusse opp, fordi det ikke trengs for mange endringer for å se en forandring. Ofte holder det å male enten vegger eller gulv, som er en effektiv løsning som sparer deg for både penger og tid, sier Horgmo.

I tillegg til at vi oppholder oss mest i stuen, er det også her vi som oftest har gjester.

For mange er stuen det rommet som representerer selve hjemmet, og de aller fleste ønsker at besøkende skal få et godt inntrykk av boligen.

Entréen er også viktig

Etterfulgt av stuen er også entréen et viktig oppussingsprosjekt for mange, ettersom det er her man får førsteinntrykket når man entrer boligen.

– Mange er opptatt av at entréen skal være fin og trivilig for å skape et god førsteinntrykk av boligen. Mye aktivitet inn og ut av boligen gjør at dette rommet også blir fortere slitt og trenger derfor oftere vedlikehold, sier Horgmo.

Entréen er ofte er lite rom hos de fleste, noe som gjør det enkelt og lett å pusse opp. Sett bort i fra vedlikehold av slitte lister, er det også få ting som skal til for å se en forandring i dette rommet.

Kilder: Klassekampen, Ifi.no