8 steg for å booke en god håndverker

Unngå fallgruvene med denne steg-for-steg-guiden. 

Noen jobber er det best å overlate til proffe håndverkere. Men hvis du ha skal eksterne fagfolk til å utføre arbeid hjemme hos deg, gjelder det å booke noen som er dyktige og pålitelige, og som gir deg godt resultat og lite overraskelser.

Så for å hjelpe deg med å finne riktig håndverker, gir vi deg her en åttepunkts steg for steg-guide, utarbeidet av Ifi.

1. Start planleggingen tidlig

Denne sier selv selv. Jo lenger tid du bruker på planlegging og research, jo mindre sjans er det for at du går på en smell i siste siste liten. Og husk at det er stor pågang, særlig om du skal ha ting gjort utendørs om våren og sommeren.

2. Finn aktuelle håndverkere

Snakk med folk! Hør om venner og bekjente har erfaringer med spesifikke firmaer/håndverkere. Du kan også sjekke mlf.no og Mesterregisteret for å finne mesterbedrifter i ditt område. 

3. Hent inn tilbud

Ikke aksepter første og beste tilbud. Hent alltid inn flere alternativer fra forskjellige bedrifter. Da kan du sammenligne og se på fordeler og ulemper ved hver, og dermed ta en mer kvalifisert beslutning. Vær tydelig i bestillingen, og be om et detaljert, skriftlig tilbud.

4. Sjekk formalitetene

Kontroller firmaet du vurderer en avtale med. Sjekk at bedriften er registrert i Brønnøysundregisteret, og ta en titt på firmaets regnskapstall for de siste 2-3 årene på brreg.no eller proff.no.

5. Be om referanser

Uavhengige referanser er en god sikkerhet for deg som kunde. Hør derfor med tidligere kunder om håndverkeren/firmaet har gjort en god jobb.

6. Gjør en kompetansesjekk

Du kan lett sjekke om håndverkeren har fagbrev eller om bedriften er en mesterbedrift ved å gå inn på mesterbrev.no. Så slipper du å gå i fellen og bestille en lurendreier. Undersøk om bedriften er organisert i MLF. Der har alle bedrifter mesterkompetanse, noe som er et stempel på kvalitet og kompetanse.

7. Skriv kontrakt

En kontrakt gir deg en trygghet og forutsigbarhet i kvalitet, pris og leveringstid, eller om det skulle oppstå en konflikt. Du kan laste ned standardkontrakter fra Forbrukerrådets nettsider.

Kontrakten bør inneholde en arbeidsbeskrivelse, totalpris, betalingsform, oppstartsdato, ferdigstillelsesdato, materialvalg og -kostnader, HMS-ansvar, prising av eventuelle tilleggsarbeider og dagbøter.

8. Krev FDV-dokumentasjon

For at du skal kunne vedlikeholde boligen på best mulig måte, bør du ha kunnskap om produktene som er brukt og hva som er gjort i prosjektet. Derfor bør du be om en FDV-dokumentasjon. Denne dokumentasjonen kan blant annet inneholde en vedlikeholdsanvisning, rengjøringsmetoder, fargekoder og betjening og service for tekniske installasjoner.

Vil du ha flere tips om hus og hjem? Abonner på vårt nyhetsbrev!

Kilde: Ifi