3 smarte tips til deg som vurderer å bygge ut loftet

Å bygge ut loftet eller å innrede et råloft er et stort prosjekt. Her er 3 smarte tips til deg som vurderer å bygge ut loftet.

I takt med økende boligpriser og fortetting i og rundt de store byene, blir det stadig mer populært å innrede råloft. Loftet kan bli et etterlengtet lekeromt til barna, et lunt og avslappet rom, et kontor eller en tørr og temperert lagringsplass. Her får du 3 smarte tips til hva du må tenke på når du bygger ut loftet.

Hva med husets bærende konstruksjoner?

Enkelte loft er så og si klare for å innredes, mens andre loft krever at man gjør endringer i byggets bærende konstruksjoner. Dette kan være en omfattende prosess, og sjeldent noe man gjør uten å få hjelp av fagfolk. Daglig leder i Byggstart.no, Andreas Jebsen, forteller at de vanligste utfordringene i loftsprosjekter er at etasjeskillet mellom øverste etasje og loftet ikke har riktig dimensjonering, manglende takhøyde som krever at taket heves, eller forsterkninger som følge av hulltaking til trapp eller nye vinduer. 

Han forteller at det er en stor fordel å forstå om prosjektet krever større endringer eller utbedringer av bærende konstruksjoner før man setter i gang, siden dette påvirker både kostnadene og tiden det tar å gjennomføre prosjektet. Andre eksempler på arbeider som påvirker bærende konstruksjoner er installering av ny trapp, innsetting av loftsvinduer og etablering av takterrasse. 

Ikke glem isolering og ventilasjon

God isolasjon av vegger og tak er svært viktig, det samme er god ventilasjon og lufting. Et råloft er isolerende, noe som må kompenseres for i form av god lufting i taket. Riktig isolasjon av etasjeskille er også viktig, siden trinnlyd plutselig er en relevant problemstilling. Siden ingen oppholder seg på et råloft, er det ingen grunn til å tenke på et slikt hensyn i utgangspunktet. Skal imidlertid loftet endres til et oppholdsrom blir dette viktig.

Egne regler for å innrede separat boenhet

Skal man innrede en separat boenhet på loftet er det viktig å være klar over at det foreligger strenge krav til hvordan loftet konstrueres. Boenheten må oppfylle særskilte krav til brannsikring og rømning, krav det ofte kan være vanskelig å tilfredstille i eldre boliger. Husk også at du må søke kommunen før du går i gang med å innrede en ny boenhet på loftet. Denne søknaden må utformes av en fagmann på byggherrens vegne, og gjøres vanligvis en arkitekt.

Kilde: Byggstart AS