Smarte løsninger til vaskerommet

I utgangspunktet er ikke vaskerommet det man legger flest ressurser i, men drømmene om det perfekte arbeidsrommet lever nok i mange.

Om du nå skal bygge nytt hus, pusse opp vaskerommet eller bare innrede med et par nye løsninger – vi har samlet et knippe ulike drømmer for rommet man tilbringer noen arbeidstimer i ukentlig. Alt passer ikke for alle, og de fleste vaskerom er ikke store nok til å romme alt man skulle ønske seg, men her kan du plukke favoritter og gode tips for akkurat ditt behov.

Et vaskerom består som regel i utgangspunktet av en vaskemaskin, en tørketrommel og en utslagsvask som kan brukes til håndvask, skylling og fylling av vaskebøtter. Ofte finnes også varmtvannstanker, tørkestativ, skittentøyskurver og strykebrett her inne. I tillegg vil mange også ha en arbeidsbenk der de kan brette tøy og legge dem i bunker før de bæres i klesskapet. Har du vindu på vaskerommet lønner det seg for trivselens del å ha benken under det, slik at du har litt fin utsikt til arbeidet.

Oppbevaring
Oppbevaring er ofte nøkkelen i de fleste rom i huset, også her. Bruk gjerne kjøkkenmoduler til arbeidsbenk, og overskap til oppbevaring av stryketøy, vaskemidler og strykejern. Dersom du ikke har plass til skap, fungerer også hyller fint. Hvis du investerer i fine kurver eller bokser vil uttrykket bli ryddig og hyggelig. Single sokker, nuppefjernere, vaskemidler og klesklyper trenger et sted å bo når de ikke brukes.

Lov å pynte
Hvis du i tillegg setter en liten radio på hylla blir det dobbelt så koselig å brette klær, og husk på godt arbeidslys over benken. Det er ingen grunn til at det skal være utrivelig på et vaskerom, pynt gjerne med grønne planter eller et passende bilde i ramme. Litt dilling skal man ikke skjemmes over, bare søk på «vaskerom» på de mange interiørbloggene, og la deg inspirere.

Husk å sette en søppelbøtte i nærheten av vaskemaskin og tørketrommel, for lett å kvitte deg med lo, småstein i barnelommer og tom emballasje. Er du miljøvennlig sorterer du i tre ulike bøtter; en til vaskemiddelpapp, en til skyllemiddelplast og en til restavfall.

Opp fra gulvet
Det blir lett støvete på et vaskerom, og gulvvasken må gjennomføres her også. Med skittentøyskurver og tørkestativer på gulvet kan det bli en slitsom jobb med mye flytting, derfor kan det være lurt å fjerne mest mulig fra gulvet.

Du kan henge opp solide vinkelkroker på veggen, to til tørkestativet og to til strykebrettet, dersom du ikke har et som kan pakkes inn i en skuff eller et skap når du ikke bruker det. Mange fjerner tørkestativene og spenner snorer i skapet. Her finnes flere gode løsninger hos forhandlere, blant annet tørkesnorer du kan trekke ned fra taket når du skal henge opp tøy.
Mange monterer også en garderobestang i vaskerommet, til å henge fra seg våte skjorter eller skjorter som er nystrøkne på hengere.

Sorteringsvennlig
Et kurvstativ eller plastbokser er kjekt når du skal sortere klesvasken. Snekre lave kyller som de kan stå på, slik at det blir lettere å rengjøre under. Bruk så mange kurver du har plass til, en til hvit 60 grader, en til farget tøy, en til håndklær og sengetøy, en til ull- og finvask og så videre. Det er lov å rettlede «gjester» på vaskerommet ved å skrive på kurvene hva som er hva. Slik blir det lettere å be noen om å sette på en 60-gradersvask.

Ekstra god plass?
Dersom du har ekstra god plass, kan du sette opp symaskinen din, og en skuffeseksjon til lappesaker, sytråd og knapper. Et langskap til støvsuger, langkost og bøtter er smart. Lintøy, duker, gardiner og arvetøy som ungene skal vokse inn i, kan legges i skapene, om du har noen til overs.
Knagger på veggene til vått barnehagetøy, eller et eget tørkeskap kan kanskje også prioriteres.

Den største drømmen?
Mange ønsker seg en «søppelsjakt» fra badet til vaskerommet, til og med to – en til hvitt tøy og en til farget. Slik sparer du gulvplass fordi du ikke vil trenge skittentøyskurv på badgulvet. Mindre rot blir det også.
Hvis du har vaskerom ved siden av badet, garderoben eller soverommet kan du ønske deg en hel vegg som skap – med skyvedører både fra vaskerommet og det tilstøtende rommet. På den måten kan du legge inn de rene, brettede klærne rett fra vaskerommet og inn i skapet, uten tid brukt på å frakte vasken hit og dit.