Slik unngår du statiske klær

Er du plaget med at klærne blir statiske etter en tur i tørketrommelen? Her får du råd!

Mange av oss har nok erfart at klær blir statiske og klengete etter en runde i tørketrommelen, og det kan kan være ganske irriterende.

De fleste bruker tøymykner i vaskemaskinen når de vasker tøy, og bruk av dette forebygger statisk elektrisitet. Bruk av tøymykner anbefales blant annet av Lilleborgs Forbrukerservice. 

Men om du ikke ønsker eller kan bruke tøymykner, så finnes det ifølge nettstedet eHow et enkelt og billig alternativ for å hindre statisk tøy, nemlig baller av aluminiumsfolie.    

Slik gjør du

1. Riv av circa 60 centimeter aluminiumsfolie. 

2. Krøll den sammen til en hard ball. 

3. Pakk ballen inn et ytterligere folieark slik at du får en ball som måler ca 7,5 centimeter i diameter. Du skal lage tre slike aluminiumsballer. 

4. Legg de tre ballene inn i tørketrommelen med de våte klærne og tørk som vanlig. Folieballene vil redusere oppbygging av statisk elektrisitet i tøyet. En annen effekt er at folieballene også vil «fluffe» tøyet, noe som vil redusere behovet for stryking. 

5. Du skal pakke et nytt ark rundt ballene hver uke. De vil da øke i størrelse. Når diameteren når 10 centimeter skal de erstattes med nye 7,5 centimeters baller. 

Nettstedene Green Idea Reviews og Andreadecker.com har testet trikset med aluminiumsballer mot statisk elektrisitet, og er godt fornøyd med resultatet.

Aluminiumet nøytraliserer

Kjartan Olafsson, førsteamanuensis ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen (UIB) har hørt om trikset, men har ikke prøvet det selv. 

Han har følgende forklaring på hvorfor aluminiumet forhindrer statisk elektrisitet i klærne:

– Når klærne gnisser mot hverandre i trommelen overføres elektroner mellom klesplaggene, på samme måte som når en gnisser en oppblåst ballong mot en ullgenser. Enkelte metaller som for eksempel rustfritt stål, som selve trommelen er laget av, leder elektrisk strøm dårlig og vil derfor i liten grad ta opp de «stjålne» elektronene og levere til bake til det plagget som mistet noen av sine elektroner.

– «Uedle» metaller som for eksempel aluminium, jern og sink har derimot mye lettere for å gi fra seg eller ta til seg noen elektroner og kan derfor fungere som sendebud for stjålne elektroner, forteller han. 

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) utgjør ikke dette kjerringrådet noen økt brann- eller helsefare.

Flere tips mot statiske klær

I tillegg til folieball-trikset har også Andreadecker.com testet ni andre metoder mot statiske klær, og har kommet fram til to metoder som de synes fungerer best. De kan gjerne kombineres. 

Eddik: Tilsett en halv desiliter eddik i vaskemaskinens beholder for tøymykner for å forhindre statisk elektrisitet når klærne tørkes i tørketrommelen. Ifølge nettsiden vil det ikke lukte eddik av klærne i etterkant. 

Sikkerhetsnåler: Fest to sikkerhetsnåler i to plagg før du setter i gang tørketrommelen. 

En annen mulighet for å unngå statisk tøy, er å bruke tørkeballer av ull som du for eksempel kan kjøpe hos  Epla

Du kan også ta ut klærne av tørketrommelen før de er helt tørre og lufttørke dem den siste tiden for å unngå at de blir statiske. 

Kilder: eHow, Green Idea Review og Andreadecker.com