Slik bevarer du best fargen på klærne

Opplever du også at de sorte klærne dine blir grå i fargen og at de hvite blir misfarget? Vi viser deg hvordan du bevarer fargen på klærne.

Vaskemaskinen er ikke alltid vår beste venn. Du risikerer fort å bli skuffet når du åpner døren og oppdager at den hvite, fine skjorten har blitt grå i fargen eller at de sorte buksene har fått vaskeslitasje på lårene.

Skadene er dessverre ofte forårsaket av kalk, skitt eller feil temperatur på vannet.

Gamle vaskemaskiner kan være vanskelig å håndtere, men har du en som er nyere av slaget har vi noen gode, enkle tips som kan redde fargen på klærne dine.

Slik forblir klærne sorte

Den sorte fargen er mer sart enn det man skulle tro. Normalt vasker man sorte klær uten å gjøre noe ekstra, men vil du bevare den kullsorte fargen, skal du være varsom og vaske med omhu.

1. Vask alltid de sorte klærne på vrangen. Hvis du vasker klær på vrangen, vil du skåne overflaten og på den måten unngå synlig vaskeslitasje.

2. Vask sorte klær i kaldt vann. Varmt vann kan være en hard påkjenning på fargede tekstiler, og derfor bør du vaske de sorte klærne i kaldt vann. Det kalde vannet vil ha en forseglende effekt og dermed bevare fargen.

3. Dropp tørketrommelen. Tørketrommelen kan være fylt med støvpartikler og restfarger, som kan gi klærne et støvete og kjedelig utseende. Du bør i stedet tørke klærne på et vanlig tørkestativ.

4. Tørk aldri sorte klær i sola. Sola kan bleke og misfarge mørke klær i løpet av noen timer. Er først skaden gjort, får du ikke gjort noe med den, med mindre du ikke farger klærne igjen.

Foto: Getty Images

Slik forblir klærne hvite

Hvite klær er elegante og flotte, så lenge de bevarer den fine, hvite og rene fargen. Dessverre har de fleste ofte problemer med å holde fargen etter bruk og vask.

Hvite klær tåler ikke mye før fargen er ødelagt og klærne får et gulaktig eller grålig skjær.

1. Bruk riktig menge vaskemiddel. Utover å bruke vaskemiddel beregnet på hvitt tøy, må du også huske på å bruke riktig mengde.

For mye vaskemiddel kan ødelegge tekstilene og etterlate såperester, som får klærne til å fremstå som mer gule. Du kan unngå misfargingen ved å følge vaskeanvisningen på klærne og på vaskemiddelet.

2. Bleking er ikke alltid en god løsning. Selv om bleking kan redde de hvite klærne dine, bør du ikke bruke denne metoden for ofte. Bleking er en hard metode som kan skade klærne og tekstilene. Helst bør du kun bleke klær som er 100 prosent bomull.

3. Tørk klærne i sola. Som tidligere nevnt kan solstrålene bleke klærne. Så ta gjerne med tørkestativet ut hvis de hvite klærne har blitt misfarget.

Lær flere smarte hverdagstrikst – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Foto: Getty Images