Hvorfor kommer det nupper på klærne og hvordan fjerner man dem?

Det er alltid irriterende når favorittgenseren sakte, men sikkert, får flere og flere nupper. Vi er her for å gi deg svaret på hvorfor det skjer og hvordan du enkelt kan fjerne dem.

brettede klær

Noen materialer produserer mer nupper på klærne enn andre, hvilket er noe man kan tenke på når man skal gå til innkjøp av nye klær. Dersom de allerede har dukket opp, bidrar vi med metoder du kan teste for å løse problemet!

Hvorfor kommer det nupper på klærne? 

Nupper er overflødige fiber som forflytter seg til utsiden på klærne og det oppstår ofte der det er friksjon og slitasje, som i armhulene og sidene. Det kan enten komme fra selve tekstilet, eller fra kontakt med andre tekstiler.

Disse tekstilene gir fort nupper på klærne

Korte tekstilfiber som akryl, nylon og kashmir nupper ofte mer enn lange tekstilfiber som bomull og lamull. Nye plagg nupper også mer enn gamle, ettersom et nytt plagg har mer overflødig fiber. 

Hvordan fjerner jeg det?

På garn- og stoffbutikker kan du få tak i en nuppekam, som er en liten kam bestående av en liten metalldel med små, tette tagger som drar av nuppene. Dette funker fint til strikkrprodukter, tekstiler og møbler. 

Det finnes også elektroniske varianter som spesielt er laget til å fjerne nupper på klær, tekstiler og ulike typer stoff. 

Hvis du ikke vil gå til innkjøp av noe nytt, kan du bruke enten en saks eller et barberblad til å fjerne nupper på klærne. Her må du dog være forsiktig, da det kan gjøre store skader på stoffet dersom du gjør det for fort og lite skånsomt. Legg plagget ned og strekk det ut, før du forsiktig enten klipper av eller drar barberbladet over området med nupper. 

Kilde: OMO